AcasăAfaceriFMI face o prognoză optimistă pentru economia globală

FMI face o prognoză optimistă pentru economia globală

FMIFMI face o prognoză optimistă pentru economia globală / foto: europost.eu

Economia mondială se află într-un trend de apreciere, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional. Prim-adjunctul directorului general al FMI a declarat că apar semne de redresare mai puternică a economiei mondiale, dar a avertizat că se menţin încă riscuri semnificative, inclusiv apariţia unor mutaţii ale noului coronavirus.

FMI îşi va actualiza estimarea actuală privind o creştere a economiei globale de 5,5% în acest an în luna aprilie, pentru a reflecta măsurile de stimulare suplimentare adoptate de Statele Unite, a declarat Geoffrey Okamoto, transmite Reuters.

Okamoto şi-a exprimat totodată îngrijorarea referitoare la creşterea divergenţelor între economiile avansate şi pieţele emergente.

Pandemia a împins în sărăcie extremă 90 de milioane de oameni

Circa 90 de milioane de oameni au coborât sub pragul sărăciei extreme de la debutul pandemiei, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internațional. FMI prognozează că venitul cumultat pe cap de locuitor în economiile emergente şi în curs de dezvoltare, în perioada 2020-2022, va fi cu 22% mai mic decât ar fi fost fără pandemie, ceea ce va împinge mai mulţi oameni în sărăcie, a spus reprezentantul Fondului.

„Perspectiva generală rămâne extrem de incertă”, a adăugat Okamoto, adăugând că nu se ştie cât va dura pandemia şi că accesul la vaccinuri rămâne foarte inegal în ţările avansate şi emergente.

Reprezentantul FMI a declarat că unele țări au, de asemenea, o posibilitate redusă de a spori cheltuielile pentru a combate pandemia și a atenua impactul economic al acesteia, în special țările cu venituri mici, cu niveluri ridicate ale datoriei publice.

Condițiile financiare mai stricte ar putea exacerba vulnerabilitățile în țările cu datorii publice și private ridicate, este de părere al doilea om din FMI, adăugând că această criză a pandemiei ar putea lăsa cicatrici adânci.

author avatar
Andreea Vlad
115 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger