AcasăAfaceriFiscul francez a bătut palma cu Google: controlează din satelit terenurile nedeclarate

Fiscul francez a bătut palma cu Google: controlează din satelit terenurile nedeclarate

Administrația fiscală franceză va inspecta terenurile nedeclarate impozabile, folosind imagini aeriene din satelit. Un proiect controversat care a fost dezvoltat cu Google.

În colaborare cu firma de consultanță Capgemini, Google a pus la punct un software capabil să detecteze automat bunuri impozabile (extinderea unei clădiri, a unei piscine etc) datorită inteligenței artificiale, prin intermediul fotografiilor aeriene.

Acest proiect, al cărui cost ar trebui să depășească 12 milioane de euro, se află în faza experimentală în 9 departamente: Bouches-du-Rhône, Alpes-Maritimes, Var și Maine-et-Loire.

Obiectivul este detectarea clădirilor nedeclarate sau care au trecut sub radarul fiscal și actualizarea planului cadastral computerizat „cu un minim de intervenție umană”, potrivit unui document intern consultat de AFP.

Evaluare arbitrară

Deși Direcția Generală a Finanțelor Publice(DGFIP), care și-a pierdut în ultimii ani 30% din forța de muncă,  susține că a apelat la Google pentru a „economisii bani”, Philippe Laget, secretar departamental al DGFPI, critică acest proiect: “Împingem dezumanizarea serviciului public la limită. Nu dorim o administrație publică low-cost care să delege serviciile unor furnizori privați”.

Punct de vedere susținut și de topograful Frederi Busson: “Inteligența artificială nu va face posibilă efectuarea unei lucrări de calitate mai bună. Dimpotrivă, ceea ce va produce este un plan degradat la nivel tehnic și informații fiscale incorecte”.

De asemenea, agenții fiscali avertizează împotriva dorinței de a crea o „impozitare automată”, fără deplasări pe teren în prealabil, ceea ce ar aduce prejudicii contribuabililor.

CGT Finances Publiques  va solicita o anchetă parlamentară asupra proiectului și alegerea Google ca subcontractant.

Google a primit critici pentru tratarea datelor cu caracter personal. În 2019, gigantul digital a fost amendat cu un miliard de euro pentru evaziune fiscală de către instanța de la Paris.

author avatar
Radu Jacotă
446 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger