AcasăAfaceriFiscul, cu ochii pe câştigurile din Bitcoin. ANAF începe să strângă impozitele...

Fiscul, cu ochii pe câştigurile din Bitcoin. ANAF începe să strângă impozitele de pe piaţa monedelor virtuale

monede virtualeFiscul, cu ochii pe câştigurile din Bitcoin. ANAF începe să strângă impozitele de pe piaţa monedelor virtuale

Românii amatori de tranzacțiile cu criptomonede primesc vești proaste de la ANAF, chiar la început de an. Fiscul anunță impozitarea câștigurilor cu monede virtuale.

Recent, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a publicat pe site-ul instituţiei o ”Broşură privind tratamentul fiscal al veniturilor realizate de persoanele fizice din transferul de monedă virtuală”. Acest document aduce informaţii despre principalele aspecte privind taxarea criptomonedelor.

În document se arată că cetățenii care realizează venituri din transferul de monedă virtuală au obligaţia de a declara aceste venituri prin completarea şi depunerea Declaraţiei unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice.

ANAF taxează criptomonedele

Date privind veniturile realizate la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 25 mai, inclusiv, a anului următor celui de realizare a venitului.

Potrivit ANAF, impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câştigului realizat, determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare şi preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei.

Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

author avatar
Andreea Vlad