AcasăAfaceriFirst Republic, al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA

First Republic, al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA

După zile de speculații privind viitorul First Republic Bank și un weekend frenetic de negocieri, s-a anunțat luni că banca americană se va închide, iar depozitele sale de 93,5 miliarde de dolari și majoritatea activelor vor fi vândute.

JPMorgan Chase, care în urmă cu o lună a condus un efort de salvare a First Republic, va achiziționa cea mai mare parte a creditorului aflat în dificultate.

Acordul înseamnă că toți deponenții, inclusiv cei care depășesc limita de asigurare de 250.000 de dolari, vor avea în continuare acces la banii lor. Cu toate acestea, Corporația Federală de Asigurare a Depozitelor (Federal Deposit Insurance Corporation) a estimat că pierderile pentru fondul său de asigurare vor fi de aproximativ 13 miliarde de dolari. Cele 84 de birouri ale First Republic Bank din opt state se vor redeschide ca sucursale ale JPMorgan.

„Puterea financiară, capacitățile și modelul nostru de afaceri ne-au permis să dezvoltăm o ofertă pentru a executa tranzacția într-un mod care să minimizeze costurile pentru Fondul de Asigurare a Depozitelor”, a precizat CEO-ul JP Morgan, influentul Jamie Dimon.

Activele First Republic au fost grav afectate de creșterea ratelor dobânzilor. În 2020 și 2021,  potrivit analizei Bloomberg, banca a acordat aproape 20 de miliarde de dolari din împrumuturi fără dobândă doar în San Francisco, Los Angeles și New York.

Acțiunile sale au pierdut peste 97% din valoarea lor în acest an, în timp ce ieșirile de depozite au fost de  peste 100 de miliarde de dolari. Îngrijorările legate de băncile regionale au crescut după prăbușirea Silicon Valley Bank și Signature Bank.

JPMorgan a încercat să stabilizeze creditorul din San Francisco, reunind un grup de 11 bănci care au pus în depozite 30 de miliarde de dolari. Odată cu eșecul acestui colac de salvare, First Republic a devenit al doilea cel mai mare faliment bancar din istoria SUA, după Washington Mutual în 2008.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
394 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger