AcasăAfaceriFirmele energetice au pariat greșit pe “combustibilul de mâine”

Firmele energetice au pariat greșit pe “combustibilul de mâine”

Guvernele și companiile energetice plasează mize mari pe hidrogenul curat care joacă un rol principal în eforturile de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, dar utilizările și costurile sale viitoare sunt extrem de incerte.

Hidrogenul, cel mai abundent element al universului, este promovat de zeci de ani ca o alternativă la combustibilii fosili, dar încercările de comercializare a acestuia pentru utilizare în vehicule și industrie au eșuat în mare măsură. Până în prezent, producția la scară comercială a fost din gaze naturale sau cărbune și este o piață de nișă utilizată în principal în rafinarea petrolului și industria grea. Dar așa-numitul hidrogen albastru, unde emisiile de carbon din producția sa nu sunt eliberate în atmosferă, și hidrogenul verde, care este realizat cu energie regenerabilă, atrag un interes imens ca alternativă curată la gazul natural, notează Reuters. Uniunea Europeană, Marea Britanie, Japonia și Coreea de Sud, precum și companii importante de petrol și gaze, precum Royal Dutch Shell, BP și Total, și-au stabilit planuri de investiții mari în hidrogen.În provincia canadiană Quebec, unde hidroenergia este abundentă, hidrogenul verde va fi o realitate, a declarat ministrul canadian pentru resurse naturale, Seamus O’Regan. Canada a dezvăluit anul trecut o strategie privind hidrogenul care ar putea valora 40 miliarde de dolari. Dar transformarea unei industrii pentru hidrogen va fi un proces costisitor și lung.

“O afacere foarte mică”

„Hidrogenul nu va fi soluția pentru toate … nu este glonțul de argint care rezolvă toate problemele. Nu văd cu adevărat o viabilitate comercială la scară largă înainte de 2025 sau chiar de sfârșitul deceniului”, a declarat CEO-ul Siemens Energy, Christian Bruch. O provocare este costul producerii hidrogenului verde, care nu poate concura cu gazul natural sau cu hidrogenul produs din gaz natural.Cunoscut sub numele de hidrogen gri, hidrogenul produs din gaz natural sau cărbune într-un proces care emite niveluri ridicate de dioxid de carbon, este cea mai comună formă de combustibil produs astăzi și costă în jur de 1 dolar pe kilogram de producție. Hidrogenul albastru mai curat, care captează și stochează dioxidul de carbon, costă între 2 și 3 dolari pe kg, în timp ce hidrogenul verde – pe baza utilizării energiei curate și electrolizei pentru extragerea hidrogenului din apă – costă în jur de 5 dolari, a precizat șeful diviziei de inovație a BP, David Eyton. De asemenea, transportul hidrogenului este scump, chiar dacă este transformat în lichid – așa cum oferă în prezent  compania națională de petrol Aramco din Arabia Saudită. Pentru Ben van Beurden, directorul executiv al  Royal Dutch Shell, hidrogenul este deocamdată “o afacere foarte mica” și va dura mult până când va începe să conteze la scară planetară.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
651 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger