Firmele de pe tot globul renunță la tranzacțiile de strângere de fonduri într-un ritm din ce în ce mai accelerat, deoarece volatilitatea destabilizează piețele de credit în urma invaziei Ucrainei de către Rusia.
Gigantul de mașini electrice Tesla este cea mai recentă firmă importantă care a abandonat planurile de finanțare: a amânat săptămâna trecută o ofertă de obligațiuni de un miliard de dolari susținute de leasing pentru vehiculele sale.
Peste 80 de companii, aproape jumătate din SUA, au suspendat tranzacții de cel puțin 25 de miliarde de dolari de la începutul războiului din Ucraina.
„A existat o zguduire puternică a încrederii investitorilor de la invazia Ucrainei, deoarece sancțiunile au fost impuse Rusiei și prețurile mărfurilor au urcat în sus”, a declarat Susannah Streeter, analist senior de investiții și piețe la Hargreaves Lansdown.
Atenția a ajuns în toate colțurile globului. Mumbai International Airport din India a amânat recent o tranzacție de obligațiuni în dolari, SS&C Technologies Holdings a oprit miercuri un împrumut de cumpărare de 1,7 miliarde de dolari, iar Trocafone SA din Brazilia a renunțat la o ofertă publică inițială.
Peste 18 miliarde de dolari din tranzacțiile întârziate sunt pentru finanțarea datoriilor, inclusiv obligațiuni, împrumuturi și titluri garantate cu active, în timp ce restul acoperă achiziții și oferte publice inițiale.
De asemenea, conflictul din Ucraina îi afectează și pe cei care fac tranzacții în Europa. Firmele și companiile nu știu încă dacă și când vor avea loc fuziuni, achiziții și listări în sumă totală de 300 miliarde de dolari.
A existat deja o scădere de 74% a cotărilor globale de acțiuni și o scădere de 28% a emisiunilor globale de obligațiuni corporative în acest an, potrivit datelor compilate de Bloomberg.