AcasăAfaceriFacturile la energie spulberă afacerile sticlarilor din Murano

Facturile la energie spulberă afacerile sticlarilor din Murano

Creșterea prețurilor la gazul metan lovește unul dintre cele mai vechi meșteșuguri europene: artizanii sticlei din Murano sunt pe cale să închidă cuptoarele și își văd amenințat modelul de afaceri.

Prețul pentru metanul care alimentează cuptoarele a crescut de cinci ori pe piața globală de la 1 octombrie. “Oamenii sunt disperați”, spune Gianni De Checchi, președintele asociației meșterilor Confartiginato din Veneția.

“Facturile au crescut brusc. Dacă nu se vor găsi soluții, întregul sector al sticlei din Murano se va închide treptat”, a precizat el pentru CNBC.

O afacere de dimensiuni medii, precum cea a lui  Simone Cenedese, consumă peste 12.000 de metri cubi de gaz pe lună pentru a păstra cele șapte cuptoare la temperaturi de peste 1000 de grade Celsius 24 de ore pe zi. Meșterii siclari italieni opresc producția doar în august, pentru întreținerea anuală.

În mod normal, facturile lui Cenedese, care conduce o companie de familie la a treia generație,  se ridică la 13.000 de euro pe lună, pe baza unui contract fix, care a expirat însă pe 30 septembrie, întrucât piața gazelor naturale este afectată se furnizarea incertă – și scumpă- a Rusiei și de stocurile europene alarmant de scăzute.

Artizanii ca Cenedese trebuie acum să ia în considerare o creștere insurmontabilă a costurilor cu energia. Ca și alții din Murano, meșterul are în vedere închiderea unuia dintre cuptoarele sale pentru a face față crizei. Asta îl va costa cel puțin 2000 de euro pe săptămână.

De asemenea, va încetini producția și va periclita comenzile în așteptare, mai ales pentru cele 1800 de ornamente de Crăciun destinate unei companii din Elveția.

“Nicio mașină nu ne poate înlocui”

“Nu vindem produse de necesitate. Aici e vorba de artă. Nicio mașină nu ne poate înlocui. Nu putem crește prețurile deja stabilite.Asta înseamnă că cel puțin două luni suntem forțați să lucrăm cu pierderi”, susține Davide Cimarosti, 56 de ani, care lucrează în artizanatul sticlei de  la 16 ani.

Organizațiile sticlarilor din Murano se vor întâlni săptămâna asta cu membrii guvernului lui Mario Draghi în încercarea de a solicita ajutor direct.

Tradiția sticlei  la Veneția datează de 1200 de ani, iar la Murano a fost transmisă de la tată la fiu de generații. Deja, sectorul s-a redus de la o industrie cu mii de muncitori în anii 1960 și 1970 la o rețea de întreprinderi artizanale în mare parte mici și mijlocii care angajează în total aproximativ 300 de oameni.

„Valoarea acestei tradiții, a acestei istorii și a acestei culturi este neprețuită, a declarat Luciano Gambaro, coproprietar al Gambaro & Tagliapietra. „Peste 1.000 de ani de cultură nu se pot opri cu o problemă a gazelor.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor
138 afisari

3 COMENTARII

  1. Imbecilizarea Europei continua.N-am inteles care e vina Rusiei in treaba asta doar ca sa prosteasca babuini,i eternii purtatori de masti.Daca traditia e de 1200 ani incoace sigur sticlarii cumparau gaze de la Dmitri Donskoi,Ivan cel Groaznic si Ecaterina cea Mare.Cica Petru cel Mare s-a enervat si le-a scumpit gazul.

  2. Barbule,ai luat pensia,iar esti beat.Nevasta-ta a fugit demult de la un dement ca tine asa ca injuri pe cine poti.Si nu mai jigni vitele fiindca iti dau lapte,boule.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger