AcasăAfaceriFabricile virtuale: noua revoluție industrială

Fabricile virtuale: noua revoluție industrială

O fabrică care produce aparate de ras electrice în orașul Drachten din nordul Olandei se pregătește pentru un test menit să ajute industria europeană să se dezvolte pe piețele internaționale din ce în ce mai competitive.

Gemenii digitali în era automatizării și conectivității

Fabrica administrată de compania de electronice de consum Philips face parte dintr-un proiect de cercetare care a primit finanțare din partea UE pentru a stimula producătorii să utilizeze „gemeni digitali” – fabrici virtuale create prin intermediul unor tehnologii care promit să eficientizeze producția reală.

Potrivit Horizon Magazine, ideea este de a utiliza tehnici precum cloud computing, inteligența artificială, robotica și tehnologia blockchain pentru a crea modele ale proceselor de producție întregi și a identifica domeniile în care pot fi aduse îmbunătățiri.

Cu ajutorul gemenilor digitali, datele în timp real pot arăta în lumea virtuală cum funcționează mașinile în cea reală, a declarat Cecile Girardot, coordonatorul inițiativei DIMOFAC, care se desfășoară până în martie 2024.

Sectorul de producție european, în valoare de 5 miliarde de euro, care include nume grele la nivel mondial în domenii care variază de la aviație și oțel la automobile și produse chimice, se confruntă cu rivalii din străinătate care doresc să exporte și cu reguli de mediu mai stricte la nivel național. La aceste două provocări de bază s-au adăugat vârfurile prețurilor la energie în urma invaziei Rusiei în Ucraina în februarie 2022 și întreruperile lanțului de aprovizionare cauzate de pandemia Covid-19 care a lovit cu doi ani mai devreme.

UE a creat un parteneriat public-privat în valoare de 1,15 miliarde de euro, denumit Fabricile viitorului, pentru a avansa cercetarea și inovarea în domeniul producției, ceea ce semnalează cât de mult se află această problemă pe agenda politică europeană.

„Plug and Produce”

Miza este capacitatea companiilor europene de a naviga prin ceea ce se numește pe scară largă a patra revoluție industrială sau „Industria 4.0”, o eră marcată de automatizare și conectivitate.Ideea fabricii virtuale câștigă teren. Companii,  de la Airbus la Schneider Electric, explorează concepte de tip digital-twin și înființează facilități de producție virtuale.
DIMOFAC, care a început la sfârșitul anului 2019, a dezvoltat un sistem denumit Plug and Produce –  face ca reconfigurarea liniilor de producție să fie mai ușoară prin conectarea mașinilor reale cu gemeni digitali. Astfel, un producător ar putea simula o nouă configurație în mod virtual și ar putea remedia orice probleme online înainte de a instala echipamentul într-o fabrică reală. Tehnologia este în curs de implementare în Spania, Elveția, Olanda și Irlanda, iar rezultatele sunt așteptate în primul trimestru al anului viitor.

Un alt proiect finanțat de UE pentru a avansa perspectiva fabricilor digitale, FIRST, a analizat modul în care acestea ar putea fi utilizate pentru a crește eficiența în unitățile de producție răspândite în diferite locații.De exemplu, cu ajutorul unui model digital al întregului proces de producție, o companie de modă ar putea concepe o pereche de pantofi la Paris sau la Milano, coordonând în același timp producția și vânzările la nivel mondial.

O rețea de tehnologie a informației ar conecta toți partenerii – magazine, designeri, logistică și producători – și ar trimite informații despre ceea ce este necesar, unde și când se utilizează tehnologia blockchain.Partenerii FIRST au fost în număr de șapte și au inclus producători, companii de software și universități din țări precum Germania, Italia, Olanda și China.

Tehnologiile de fabricare virtuală nu sunt totul sau nimic. Producătorii pot adopta părți pentru a îmbunătăți procesele fără a se angaja în totalitate.Acesta ar putea fi un aspect important pentru numeroasele întreprinderi mici și mijlocii care fac parte din sectorul de producție din Europa și care ar putea să nu aibă resursele necesare pentru a-și moderniza sistemele de la A la Z.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
628 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger