AcasăAfaceriExplozia Covid în India clatină piața petrolului

Explozia Covid în India clatină piața petrolului

Restricțiile la nivel de stat care vizează combaterea infecțiilor din India au determinat scăderea vânzărilor de combustibil în cel de-al treilea cel mai mare consumator de petrol din lume.

„Cererea totală de petrol a scăzut cu aproximativ 7% față de nivelul pre-pandemic din aprilie 2019”, a declarat AK Singh, șeful de marketing la rafinaria Bharat Petroleum Corp. Analiștii se așteaptă ca cererea Indiei pentru combustibili de transport să asiste la o scădere mai accentuată în luna mai, din cauza restricțiilor suplimentare.

Cu peste 300.000 de cazuri zilnice raportate de aproape două săptămâni, India se luptă cu un al doilea val  de coronavirus care a copleșit sistemul  de sănătate fragil și subfinanțat.

Cu toate acestea, la nivel global, se preconizează că lansarea campaniilor de vaccinare va crește cererea de petrol, în special în sezonul de vârf al călătoriilor în al treilea trimestru. Dar situația din India pune sub presiune piața țițeiului.

În ceea ce privește oferta, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a pompat 25,17 milioane de barili pe zi în aprilie, în creștere cu 100 000 de barili față de martie, deoarece Iranul și alți producători au crescut producția. Iranul și SUA sunt în discuții pentru a relansa un acord nuclear care ar putea duce la ridicarea sancțiunilor Washingtonului și ar permite Republicii Islamice să accelereze exporturile de petrol.  Producția de țiței din SUA a scăzut cu peste un milion de barili pe zi în februarie, cel mai mic nivel din octombrie 2017.

author avatar
Radu Jacotă Redactor