AcasăAfaceriExclusiv: Huawei, dispusă să finanțeze controale de securitate cu scopul de a...

Exclusiv: Huawei, dispusă să finanțeze controale de securitate cu scopul de a participa la 5G în Suedia

Huawei este dispusă să finanțeze verificări exhaustive de securitate a echipamentelor sale din Suedia, ca modalitate de a permite operatorilor să liciteze pentru licențe 5G folosind kitul său.

Modelul proiectului ar fi Cell din Banbury, Marea Britanie, unde experții în securitate cibernetică verifică tot hardware-ul și software-ul Huawei înainte de a valida utilizarea lui în rețelele fixe și mobile din Marea Britanie.

Cell este finanțat 100% de Huawei, dar tot personalul său este angajat de serviciile de securitate din Marea Britanie, atașate sediului central al comunicațiilor guvernamentale (GCHQ), centrul de spionaj din Cheltenham.

Huawei a dat în judecată autoritatea de reglementare, Post och Telestyrelsen (PTS), în încercarea de a amâna licitația 5G programată pentru săptămâna viitoare. PTS a spus că nicio companie cu echipamente Huawei în rețeaua sa nu ar putea licita pentru spectru. După acțiunea în instanță, PTS a întrerupt licitația, dar acum vrea să o reia.

„Am spus guvernului suedez și PTS că suntem dispuși să îndeplinim cerințe extraordinare de securitate în materie de transparență”, a spus Kenneth Fredriksen, vicepreședinte executiv Huawei pentru Europa Centrală de Est și regiunea nordică, într-un interviu acordat publicației Capacity.

El răspundea astfel la o întrebare despre disponibilitatea Huawei de a finanța o operațiune în stil Banbury pentru a verifica hardware-ul și software-ul înainte de instalarea în rețele.

Trei companii doresc să instaleze sisteme Huawei în rețelele lor 5G: Tele2 și Telenor – care propun o rețea partajată – și Three al holdingului CK Hutchison.

Tele2 și Telenor s-au alăturat Huawei anul trecut în acțiunea împotriva PTS, în timp ce Three „își desfășoară propriul proces”, a spus Fredriksen.

Huawei și operatorii vor să scoată problema din zona instanțelor, a adăugat el, astfel încât operatorii să poată avea „o discuție pragmatică” despre securitate. „Dacă rămâne în sarcina instanțelor, ar trebui să așteptați până când instanța se pronunță” înainte de a lansa licitația.

Operatorii au fost „surprinși” de decizia de a bloca Huawei, a spus el, după ce au luat deja în calcul costul echipamentelor în bugetul lor de licitație de spectru.

„Având în vedere dimensiunea investiției, credem că este bine să fie așteptată luarea unei decizii”. În acest moment „există atâta incertitudine. Cel mai bun lucru de făcut este să aștepți. Se fac investiții uriașe. „

PTS ar putea obține prețuri mai mari pentru spectru dacă ar întârzia licitația, a sugerat el. Lansarea unei licitații atunci când există incertitudine „ar putea duce chiar la o întârziere mai mare pentru 5G în Suedia”.

Capacity a contactat PTS pentru a oferi un comentariu asupra situației, dar autoritatea de reglementare a declarat la 18 decembrie că licitația va fi reluată marți, 19 ianuarie, pentru spectrul în benzile de 2,3 GHz și 3,5 GHz, „în așteptarea revizuirii judiciare a deciziei PTS” de blocare a Huawei. Fredriksen a spus: „Am apelat la cea mai înaltă instanță”.

Huawei are contracte 5G cu operatori suedezi înainte de decizia din octombrie 2020 de a bloca produsele companiei. De asemenea, are clienți 5G în Finlanda, Islanda și Norvegia, a adăugat Fredriksen.

Celula din Banbury – oficial numită Centrul de evaluare a securității cibernetice Huawei (HCSEC) – este condusă de Centrul Național de Securitate Cibernetică (NCSC) din Marea Britanie, care face parte din GCHQ. A început în 2010 și este format din experți în securitate cibernetică supuși unei verificări de Securitate națională, dar toate costurile sunt suportate de Huawei.

NCSC a realizat șase rapoarte anuale despre activitatea sa, dintre care unele au fost critice în ceea ce privește standardele de inginerie software ale Huawei – dar Cell nu a raportat nicio amenințare la adresa securității.

author avatar
Andrei Coman
106 afisari

2 COMENTARII

  1. 5G i ca 8K.
    Cui dracu i trebe asemenea viteza vs. cand nu poti distinge calitatea ca nu ai nativitatea pentru.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger