Cauta

Europa urmărește recuperarea în cursa globală 5G

An advertising board shows a 5G logo at the International Airport in Zaventem, Belgium May 4, 2020. Picture taken May 4, 2020. REUTERS/Yves Herman

2021 ar putea fi un an crucial pentru eforturile Europei de a ajunge din urmă China și Statele Unite în implementarea rețelelor de telecomunicații super-rapide de generația a cincea.

Misiunea de a introduce tehnologia 5G, care promite în cele din urmă viteze de internet de până la 20 de ori mai rapide decât astăzi, este vitală pentru cât de competitiv este continentul care iese din ruinele economice ale pandemiei COVID-19. Având în vedere acest lucru, Uniunea Europeană canalizează o cincime din fondul său de recuperare de 750 miliarde euro (914 miliarde dolari) pentru a îmbunătăți capacitățile digitale ale țărilor membre. Operatorii de telefonie mobilă europeni sunt de multă vreme reticenți să înceapă să investească în rețelele 5G din cauza lipsei de claritate politică cu privire la faptul dacă trebuie să adere la cererile SUA de a exclude furnizorul de echipamente principal Huawei și alți furnizori chinezi.

„Din păcate, Europa este în urmă”, a declarat pentru Reuters Pekka Lundmark, director executiv al producătorului finlandez de echipamente de rețea Nokia. “Dar lansarea se accelerează deja și în 2021 cred că va aduna mai multă viteză în majoritatea țărilor”. Producătorul suedez de echipamente Ericsson prognozează că acoperirea 5G a Europei ar trebui să crească de la aproximativ 1% din abonamentele mobile pe întreg continentul în 2020, la 55% în țările occidentale și 27% în statele centrale și estice în următorii cinci ani, sprijinind o dorită redresare economică. Cu toate acestea, operatorii de telefonie mobilă trebuie să plătească companiilor precum Ericsson, Nokia și Huawei miliarde de dolari pentru echipamentul 5G.UE a convenit pachetul său de salvare în iulie, iar companiile au început să elaboreze planuri digitale.

„Am petrecut toată vara de la anunț lucrând pentru a stabili proiecte tangibile”, a declarat Jose Maria Alvarez-Pallete, CEO al operatorului spaniol Telefonica. O purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene a spus că primele plăți ar putea fi efectuate în vara anului 2021.Abonamentele mobile 5G la nivel mondial sunt de așteptat să ajungă la 220 de milioane până la sfârșitul acestui an, China reprezentând aproape 80% din total. Se așteaptă ca America de Nord să aibă 4%. “La fel ca în cazul 4G, avantajul este enorm și țările care lansează 5G devreme vor vedea cea mai mare parte a inovației.Dacă Europa nu se mișcă repede, riscă să piardă creșterea și să slăbească competitivitatea industrială în industria de telecomunicații și logistică, care ar putea costa miliarde de euro ca avere nouă”, a spus o purtătoare de cuvânt a Ericsson.

SUA încurcă lucrurile

Este puțin probabil ca presiunea din partea Statelor Unite asupra aliaților săi să evite echipamentele Huawei din rețelele lor. Washingtonul acuză Huawei că facilitează spionajul chinez, acuzații negate repetat de companie și Beijing. Cu toate acestea, președintele ales al SUA, Joe Biden, ar putea fi mai deschis decât predecesorul său la angajarea în discuții, reducând îngrijorările operatorilor că schimbările bruște de politică ar putea însemna să scoată echipamente 4G existente în valoare de miliarde de dolari.Operatorii de telecomunicații plănuiau să-și folosească infrastructura 4G existentă ca cel mai ieftin și mai rapid mod de a începe upgrade-ul la 5G. Dar aproape jumătate din acest hardware existent a fost fabricat de  Huawei, forțând operatorii să caute furnizori în altă parte. Nokia și Ericsson au profitat de această schimbare, câștigând oferte de la foștii clienți Huawei, dintre care unii discută despre contractele cu Samsung, un nou intrat pe piața europeană. Huawei a recunoscut dilema cu care se confruntă clienții care au trebuit să navigheze în disputa SUA-China.

„Nu puteți lua decizii de investiții de la șapte la 10 ani decât dacă știți că aceste investiții sunt protejate pentru acea perioadă”, a precizat Kenneth Fredriksen, vicepreședintele executiv Huawei, Europa Centrală de Est și Regiunea Nordică. Germania, cea mai mare economie din Europa, declară că va prezenta proiecte de reguli pentru licitații 5G în ianuarie. Mai multe țări progresează, de asemenea, cu legislația în vederea adoptării așa-numitei cutii de instrumente 5G a Uniunii Europene, o serie de recomandări care vizează reducerea costurilor și a birocrației, acordarea accesului la spectrul radio 5G și uniformizarea coordonării transfrontaliere pentru serviciile acestei tehnologii.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version