Cauta

Europa a pierdut bătălia digitală

Europa nu mai este un model de urmat în lumea digitală, deoarece nu construiește o infrastructură digitală, a avertizat Borje Ekholm, președintele și CEO-ul producătorului suedez de echipamente pentru telecomunicații Ericsson.

Ekholm subliniază că piața digitală din SUA are “performanțe fundamentale mult mai bune decât cea europeană”, iar firmele europene vor fi “absorbite de alte companii”.

Comentariile șefului Ericsson sunt o completare a unei situații descrise de analiștii pieței drept o capitulare a Europei în bătălia digitală globală. Nu are „campioni digitali”.

Uniunea Europeană dorește „suveranitate tehnologică”, dar își distruge firmele de inovație și tehnologie – care au mai rămas. Și aici a început să piardă.

La anunțarea noii strategii digitale a UE, comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a declarat că „Europa este primul continent industrial al lumii” (ignorând cu nonșalanță China) și afirmă că Statele Unite și-au pierdut know-how-ul industrial!

Europa a fost într-adevăr continentul industrial al lumii – dar în secolul al XIX-lea. Acea epocă s-a sfârșit. Dintre primele 10 companii din Statele Unite, cinci au mai puțin de 20 de ani, în timp ce toate cele 10 companii de top din Europa au o vechime mai mare de un secol.

Problemele politicii europene de inovare au o listă lungă: piețele suprareglementate, ignorarea antreprenoriatului, lipsa de investiții și de capital de risc, rezistența față de adoptarea unor noi tehnologii.

Europenii nu ar trebui să se aștepte să devină mai inovatori folosindu-și cunoștințele pentru a se opune schimbării status quo-ului sau adoptând soluții dirijiste (dirijate de guvern) la care chiar și planificatorii industriali chinezi încearcă cu disperare să renunțe.

Europa are capacități în domeniul cercetării și dezvoltării de bază (deși slăbite de plecarea Regatului Unit). Însă abordarea de reglementare pe care o aplică în ceea ce privește comercializarea internetului și a datelor a devenit punctul său slab. A modelat normele globale de protecție a datelor, dar cu toate acestea nu reușește să genereze campioni europeni în domeniul digital.

Uniunea Europeană își concentrează o energie enormă pe cărți albe, pe agende economice de viitor și pe strategii, dar acestea nu asigură succesul pe piață, mai ales atunci când nu sunt însoțite de resurse.

Toate aceste exemple sugerează modul în care Europa este blocată într-o abordare a inovației din anii 1950, care pune accent pe partea ofertei și nu ține seama de modul în care inovația a devenit centrată pe utilizator, concentrându-se pe partea cererii.

Povestea economică a ultimilor 20 de ani nu este China care înlocuiește Statele Unite, ci China care înlocuiește Europa, pentru că folosește investițiile, protecționismul și subvențiile pentru a crea campioni naționali.

În comparație, Europa nu cheltuiește suficient pentru formarea de capital și permite normelor UE și naționale să suprareglezeze sectorul tehnologic. Și în această abordare, va pierde orice război pentru viitorul său digital.

Ultimele stiri

  • Ritmul mesei contează: De ce mâncatul pe fugă îți afectează sănătatea mai mult decât crezi
  • ”Tăticul a ajuns acasă”, dar cum rămâne cu Ucraina?
  • CCR, ÎNCĂ O BOMBĂ! Colaborator al fostei Securități, Băsescu primește toate privilegiile înapoi
  • Peștele de la cap se-mpute. Inspectorii ANAF, trimiși de șefi doar la micile afaceri românești
  • Trump grăbește sfârșitul dominației dolarului
  • Scandal monstru la Inter! Chivu, la mijloc între staruri de sute de milioane de euro
  • Bolojan s-a întâlnit cu reprezentanții Atlantic Council. Discuțiile au vizat securitatea regională și parteneriatul cu SUA
  • Respirația conștientă – Medicamentul invizibil pentru minte și corp
  • Mândra Elveție stârnește fantomele Brexit
  • UPDATE. Judecătoria a decis: Elena Udrea poate fi liberată condiționat/Hotărârea nu e definitivă
  • Exit mobile version