AcasăAfaceriEuro, de necumpărat. Alunecă sub paritatea cu dolarul?

Euro, de necumpărat. Alunecă sub paritatea cu dolarul?

Drumul economiei europene spre recesiune îi face pe comercianți să fie tot mai convinși că euro va scădea sub paritatea cu dolarul american pentru prima dată în ultimii 20 de ani.

Strategii pieței – de la Nomura International  la HSBC Bank – le spun clienților să se aștepte la mai multe pierderi. Conform unui model de stabilire a prețului opțiunilor de la Bloomberg, există o probabilitate implicită de aproximativ 50% ca euro să atingă paritatea în următoarea lună.

Investitorii se confruntă cu riscul ca Rusia să întrerupă aprovizionarea cu gaze naturale a Europei și să arunce regiunea în recesiune. Șocul economic ar îngreuna sarcina Băncii Centrale Europene de a înăspri politica monetară și, probabil, ar mări diferența dintre ratele dobânzilor și cele ale SUA.

Euro se tranzacționa joi în jurul valorii de 1,02 dolari, după ce miercuri a coborât până la un minim de 1,0162 dolari.

“Euro este o tranzacție aproape imposibilă, mai ales că BCE nu pare să aibă un plan clar cu privire la modul în care să abordeze creșterea inflației și o monedă care se dezumflă”, susține Vasileios Gkionakis, șeful departamentului de strategie valutară europeană la Citigroup din Londra.

Pentru Kit Juckes, de la Societe Generale SA, euro „rămâne efectiv imposibil de cumpărat în această vară”. „Dependența energetică a Europei față de Rusia scade, dar nu suficient de repede pentru a evita recesiunea în cazul în care conducta este închisă. Dacă se întâmplă acest lucru, EUR/USD va pierde probabil încă aproximativ 10%”.

În plus, întreruperea livrărilor rusești ar putea duce la raționalizare, potrivit lui Kaspar Hense, manager senior de portofoliu la BlueBay Asset Management. El se așteaptă ca moneda zonei euro să coboare până la 90 de cenți americani dacă Rusia reține aprovizionarea.

Oficialii germani și-au exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că o conductă cheie care livrează gazele naturale rusești către Europa ar putea să nu revină la capacitate maximă după întreținerea planificată în această lună. Agenția Internațională pentru Energie a avertizat că o întrerupere completă a fluxurilor „nu poate fi exclusă”, având în vedere „comportamentul imprevizibil” al Rusiei.

Tim Brooks, șeful departamentului de tranzacționare a opțiunilor FX de la operatorul de piață Optiver, se așteaptă la o volatilitate mai mare dacă euro se va tranzacționa sub paritatea cu dolarul.

Jordan Rochester, strategul Nomura International, a scris că are și mai multă convingere în opinia sa că euro va aluneca spre 0,98 USD  până în august. ING vede un scenariu cel mai pesimist în care euro se va tranzacționa până la 0,9545 în următoarele patru săptămâni.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
6.539 afisari

7 COMENTARII

  1. Nu a lucrat nimeni bine. Este capacitatea Europei de a răspunde situației. Europa s- a subminat, prin tinerea în brate a lui Putin din 1992 și pana azi. Și încă îl mai gâdilat la oute, sperând ca pticul sa crape de ris.

  2. Americani ne joacă cum
    vor ei devalorizează euro.CU ENGLEZI NU LEAU MARS AU ZI ROEXIT.

  3. Compendiu pentru prosti.Cand o tara își devalorizează moneda atunci exporturile devin mai rentabile și mai mari cantitativ.Reversul este ca mărfurile americane devin mai scumpe și deci putinmai vandabile.In acesta situație Europa va creste dpdv economic în aceasta perioada dacă va putea gestiona inflația.

  4. Euro la gunoi daca sint prosti si au pus botul la vrajeala amerlicanilor ,important rubla sa fie puternica si Rusia in Europa

  5. Gutu… aveți dreptate. Cu amendamentul că politicile economice în ue sunt făcute de corporații, cei de la Bruxelles fiind doar niște executanți (și profitori) umili.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger