Cauta

Energie, tehnologie, bani: tendințele lumii corporative în 2023

La începutul anului trecut, companiile se întrebau dacă se întrevedea un sfârșit al pandemiei Covid-19. Apoi, în februarie, Rusia a lansat o invazie la scară largă a Ucrainei, creând mari perturbări pe piețe, de la petrol și gaze la alimente, și neliniștind investitorii din întreaga lume.

Unele industrii au fost afectate în mod special de reordonarea economică, subliniază Financial Times. Iată ce trebuie să urmărim în acest an în lumea corporatistă, cu sectoare de la energie la capital privat și tehnologie.

Energie

2023 ar putea reprezenta o nouă eră în domeniul energiei: începutul unei piețe globale a petrolului divizate. În ultimele trei decenii, energia, în special petrolul, a circulat, în general, liber în întreaga lume către cel care a oferit cel mai mare preț. Sancțiunile europene și americane asupra exporturilor rusești au dat peste cap această piață, împărțind, de fapt, din nou lumea între est și vest.

Exporturile de energie rusești care obișnuiau să se îndrepte spre Europa vor lua calea Indiei și Chinei. Exporturile americane vor curge spre Europa, iar transporturile din Orientul Mijlociu ar putea acoperi golurile în ambele direcții.

Modul în care funcționează acest nou sistem, dacă regimurile de sancțiuni funcționează și cine intervine pentru a comercializa energia rusă vor determina prețurile în următoarele 12 luni și, potențial, în anii următori.

Tehnologie

Inteligența artificială a făcut un salt în mainstream cu sisteme „generative” –  scriu sau creează imagini care par a fi fost create de un om. În condițiile în care capitalul inundă sectorul, a început cursa pentru a transforma aceste sisteme în baza unei noi platforme informatice de masă.

ChatGPT, sistemul conversațional lansat de OpenAI la sfârșitul anului 2022, a demonstrat modul în care această nouă formă de inteligență artificială ar putea transforma modul în care oamenii lucrează cu computerele.

2023 va aduce probabil evoluții pe mai multe fronturi, pe măsură ce capacitățile sistemelor generative se extind în domenii precum producția video și audio și pe măsură ce companiile de tehnologie concurează pentru a aplica această tehnologie în munca de zi cu zi, în comunicare și divertisment.

Capital privat

Giganții capitalului privat, precum Blackstone, CVC și KKR, sunt considerați “patient capital”. Fondurile lor pot dura o duzină de ani sau mai mult, ceea ce le oferă luxul de a aștepta schimbările de pe piețe cauzate de evenimente neașteptate, cum ar fi războiul din Ucraina.

Timpul devine acum dușmanul lor. Creșterea vertiginoasă a ratelor dobânzilor aproape că a dublat costurile pentru multe companii de portofoliu cu efect de levier. Aceasta transferă valoarea către creditori și creează dureri de cap pe măsură ce se apropie scadențele datoriilor.

Între timp, piețele de capital înghețate au îngreunat vânzarea de întreprinderi și returnarea capitalului, creând probleme de nelichiditate pentru investitori și reducând dimensiunea cecurilor pentru noile fonduri.

Proprietăți comerciale

Nimeni din cei implicați în domeniul proprietății comerciale nu anticipează o călătorie ușoară în 2023. O recesiune a început deja și se așteaptă să se agraveze. Întrebarea pe care și-o pun analiștii și investitorii este: cât de mult va cădea piața înainte de a ajunge la un nou echilibru?

Proprietarii de birouri, magazine și depozite din întreaga lume încă își dădeau seama ce impact a avut pandemia asupra chiriașilor lor atunci când au fost loviți de creșterea ratelor dobânzilor anul trecut.

Piața se recalibrează pe măsură ce lunga eră a banilor ieftini, care a atras atât de mulți investitori noi în acest sector de la criza financiară încoace, se oprește brusc.

Costurile mai mari ale împrumuturilor, inflația și amenințarea recesiunii îi vor împinge pe unii proprietari de locuințe la marginea prăpastiei în 2023 și se așteaptă ca vânzările forțate să înceapă în mod serios în prima jumătate a anului, pe măsură ce acești proprietari vor fi nevoiți să refinanțeze împrumuturile la rate mult mai mari sau să vândă active pentru a satisface cererile de răscumpărare din partea propriilor investitori.

 

Ultimele stiri

  • Nu mai poate Putin de sancțiunile europene!
  • Ursula ne-a făcut „parteneri egali” doar cât am fost buni de poză
  • Atac dur la Hidroelectrica. Are prețuri mai mari ca în Canada
  • E oficial: Hansi Flick rămâne la Barcelona până în 2027!
  • „Chefi la Cuțite” – cum s-a transformat gătitul într-un ritual televizat al ridicolului românesc
  • Studiul care spulberă utopia ”zero emisii”. E nevoie de o majorare imposibilă a cantității de materii prime
  • Radu Drăgușin a sărbătorit primul trofeu european cu tricolorul!
  • Inflamația Silențioasă: Inamicul Invizibil din Spatele Multor Boli Moderne
  • Una dintre cele mai bogate țări din lume își dorește propriul Wall Street
  • ”Golden Dome” sau Războiul Stelelor în versiunea Donald Trump!
  • Exit mobile version