AcasăAfaceriEnergie scumpă, aprovizionare blocată. Fabricile Europei trag ponoasele!

Energie scumpă, aprovizionare blocată. Fabricile Europei trag ponoasele!

Grupurile industriale din zona euro au suferit în august cea mai mare scădere lunară a producției din ultimii peste doi ani, subliniind impactul creșterii prețurilor la energie și a blocajelor din lanțul de aprovizionare asupra perspectivelor de creștere ale regiunii.

Producția fabricilor din cele 19 țări care au moneda euro a scăzut cu 2,3% față de luna precedentă, cel mai mare recul din aprilie 2020, a anunțat Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. A fost un declin mai mare decât scăderea de 1% așteptată de economiștii chestionați de Reuters.

„Noi contracții în industrie”

Se așteaptă ca majorarea costului energiei electrice să continue să afecteze industria prelucrătoare, precum și cheltuielile de consum, în lunile următoare. „La orizont se întrevăd noi contracții în industrie”, a declarat Rory Fennessy, economist la Oxford Economics.

Mulți analiști cred că economia europeană se va contracta în al treilea trimestru și nu va crește din nou până în primele luni ale anului viitor. Cea mai mare scădere a fost înregistrată în producția de mașini, oțel, grâu, electrocasnice și materiale de  construcții.

Scăderea ar fi fost mai mare fără creșterile în producția de energie și de bunuri de consum nedurabile, cum ar fi hainele și alimentele. „În special industriile energo-intensive se luptă mai mult decât majoritatea, cu o producție cu aproape 4% mai mică decât la începutul anului”, a declarat Jessica Hinds, analist la Capital Economics.

Unii dintre cei mai mari consumatori de energie din Europa, de la companiile siderurgice la cele chimice, își reduc producția, iar liderii de afaceri avertizează că prețurile în creștere riscă să erodeze competitivitatea regiunii.

VCI, asociația germană a industriei chimice și farmaceutice, a estimat că producția sa va scădea cu 5,5% în acest an din cauza costurilor ridicate ale energiei și materiilor prime.

Scăderea producției industriale a pus capăt la trei luni consecutive de creștere și a însemnat o reducere de 2,4% față de cele 12 luni anterioare. Nivelul producției se situează acum sub nivelul de dinaintea pandemiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
225 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger