AcasăAfaceriEnergie, Big Tech și bănci. Dividendele, venit record de 1,5 miliarde...

Energie, Big Tech și bănci. Dividendele, venit record de 1,5 miliarde de dolari

În ciuda inflației în creștere și a incertitudinii, companiile au plătit acționarilor lor dividende în valoare de 1 560 de miliarde de dolari anul trecut. Acesta este un nou record înaintea unui  2023 promițător.

Plățile totale de dividende sunt în creștere cu 8,4% față de 2021 datorită revenirii activității economice globale după pandemie, potrivit unui raport al managerului de active Janus Henderson.

Producătorii de petrol și gaze și instituțiile financiare au reprezentat jumătate din această creștere, conform datelor Indexului Global de Dividende al celor mai mari 1.200 de capitalizări bursiere din lume.

Pe măsură ce prețurile în creștere ale energiei le-au sporit profiturile, companiile  „și-au mărit distribuțiile cu peste 66%, sub formă de dividende ordinare sau extraordinare”.

Băncile au continuat să beneficieze de reautorizarea dividendelor, după ce acestea au fost înghețate de Banca Centrală Europeană la începutul pandemiei: au contribuit la un sfert din creșterea globală.

Sectorul transportului maritim a beneficiat de creșterea transportului de marfă, în special pentru compania daneză Maersk, sectorul auto de creșterea prețurilor la mașini și sectorul de lux de creșterea continuă a cererii.

Ultimele două sectoare sunt „motorul” creșterii dividendelor în Europa, deși „plățile speciale” de la compania energetică franceză TotalEnergies și de la compania norvegiană Equinor „au contribuit, de asemenea, în mod semnificativ”.

În 2021, companiile miniere au fost în centrul atenției, cu patru jucători în top 10 al celor care plătesc dividende. În anul 2022 s-a înregistrat o ușoară scădere a prețurilor materiilor prime, ceea ce a dus la scăderea dividendelor acestora.

Dar grupul minier anglo-australian BHP rămâne în fruntea podiumului, în timp ce omologul său Rio Tinto se menține pe locul 7.

Podiumul anului 2022 este completat de compania petrolieră de stat braziliană Petrobras și de gigantul american din domeniul IT Microsoft. Pe locurile următoare se află Apple, China Construction Bank, China Mobile, JPMorgan Chase și Johnson & Johnson.

Douăsprezece țări au înregistrat dividende record în dolari: SUA, Canada, Brazilia, China, India și Taiwan, iar alte câteva în moneda lor proprie: Franța, Germania, Japonia și Australia.

Șapte dintre companiile din top 10 al Janus Henderson rămân americane. Două sectoare au contribuit puternic la creșterea dividendelor din SUA: energia (cu o plată unică importantă pentru Pioneer Natural Resources și dividende mari pentru Chevron și Exxon) și sectorul financiar (inclusiv Wells Fargo, Morgan Stanley și Blackstone).

De asemenea, Chevron și Exxon și-au dublat dividendele cu răscumpărări uriașe de acțiuni. Pentru acest an, a dministratorul de active mai mizează pe un nou record de 1,6 trilioane de dolari în dividende distribuite.

 

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
230 afisari

1 COMENTARIU

  1. ENGIE:
    -verificare la 2 ani
    revizie la 10 ani,
    „apa si spaun”, asta spune ANRE:
    -vei avea viol sau mai rau
    in lipsa,
    la revizie si verificare!
    (asa iti trebuie,
    asta spune si maxtor)

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger