AcasăAfaceriElita afacerilor americane, din nou la picioarele Chinei?

Elita afacerilor americane, din nou la picioarele Chinei?

La hotelul de lux Hyatt Regency din San Francisco, președintele chinez Xi Jinping a transmis un mesaj către mediul de afaceri din SUA: China este o piață mare și un prieten. A fost aplaudat îndelung.

Printre alții, la Hyatt s-au înghesuit Elon Musk de la Tesla, Tim Cook de la Apple și Albert Bourla de la Pfizer, cu toții dornici să vândă mai multe mașini electrice, iPhone-uri și produse farmaceutice în cea de-a doua mare economie a lumii.

„Lumea are nevoie ca China și SUA să lucreze împreună pentru un viitor mai bun. China este pregătită să fie un partener și un prieten al SUA”, a declarat Xi  în fața unei audiențe de aproximativ 300 de directori corporativi și titani ai tehnologiei, inclusiv reprezentanții celor mai importante 20 de companii americane în China.

Sentimentele calde păreau reciproce. Fondatorul Bridgewater, Ray Dalio, a declarat pentru Financial Times că este „încântat” să aibă această relație cu președintele Chinei.

Eforturile lui Xi pentru a exprima deschiderea țării sale față de afacerile americane vin după o combinație de tensiuni oscilante cu Washingtonul și o redresare dificilă a economiei Chinei.

Grupuri tehnologice precum Airbnb și LinkedIn s-au retras din țară, la fel ca și firmele de consultanță Gallup și Forrester Research. Chiar și Apple, care se bazează de mult timp pe producția chineză, a început să se aprovizioneze cu comenzi din țări precum India și Vietnam.

Unii analiști și lideri de afaceri nu se așteaptă ca summitul lui Xi cu Biden să dezghețe complet relațiile. Cei doi președinți au convenit să reia comunicațiile militare și să înființeze un grup de lucru pentru combaterea narcoticelor în cazul fentanilului care se varsă în SUA, dar au plecat cu mai multe probleme nerezolvate, în special tensiunile legate de Taiwan, pe care China îl revendică ca parte a teritoriului său.

Dar vremurile se schimbă – și afacerile rămân afaceri. Darren Woods, șeful ExxonMobil, care este în curs de a construi o uzină petrochimică de miliarde de dolari în sudul Chinei, susține că relațiile dintre Washington și Beijing “sunt prea importante pentru ordinea mondială globală pentru a nu găsi un anumit echilibru”.

Michael Hart, președintele Camerei de Comerț Americane în China, a declarat că examinarea de către Beijing a întreprinderilor americane din țară trimite „mesaje contradictorii”, dar  speră că “retorica prietenoasă” a președintelui chinez se va infiltra în birocrație.

Xi Jinping a dat deoparte subtilitățile și le-a spus liderilor de business : „Întrebarea numărul unu pentru noi este dacă suntem adversari sau parteneri?”. Dacă SUA și China se văd reciproc ca rivali, a avertizat el, „acest lucru nu va duce decât la elaborarea de politici prost informate, acțiuni greșite și rezultate nedorite”.

Indiferent de “adversari sau prieteni”, toată America este plină de produse Made in China – ca și toată lumea. Până la urmă, afaceriștii americani l-au ovaționat în picioare pe Xi. Poate că e un semnal că vor sta tot la picioarele Chinei.

author avatar
Radu Jacotă
785 afisari

6 COMENTARII

  1. Articolul este „mediocre”,dar pozele publicate fac TOTI BANII, sunt semnificative pentru toti. China MARE LIDER mondial !…de care tine cont si SUA.

    • Sigur sunt sanse, dupa ce d-l Biden a curatat San Francisco de seringi, corturi si fecale, ca sa vada Xi ce bine e acolo, in California!…

  2. Poate , daca si cu parca … Nu se stie niciodata , poate e un semnal ca se vor sta tot in varful mandarinilor …

  3. LA DECLARATIILE „IRESPONSABILULUI „,ma indoiesc ca relatiile sa se fi destins.
    China a pus piciorul in prag „America sa inceteze sa mai inarmeze Taiwanul !,daca va fi nevoie unirea Taiwanului cu China se va face cu forta!.
    Este loc in lume pentru America si China daca exita respectul cuvenit.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri