AcasăOldPierderi de 21 de miliarde de dolari! Piața financiară din România ar...

Pierderi de 21 de miliarde de dolari! Piața financiară din România ar putea fi afectată

Pierderi de 21 de miliarde de dolari! Piața financiară din România ar putea fi afectată / Sursa FOTO: https://apac.news

Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, a pierdut 21 de miliarde de dolari în prima jumătate a acestui an. Nici revenirea piețelor bursiere nu a fost suficientă pentru a diminua declinul de la începutul anului, ajuns la un nivel record.

Fondul din Norvegia are o valoare de capitalizare de 1,15 trilioane de dolari (!), cel mai mare de acest gen din lume. Nu-i de mirare că oficialii nordici se tem în continuare de multe turbulențe pe piețele financiare, ținând cont de ce sume de bani sunt în joc. Un oficial din cadrul instituției a declarat că lucrurile vor continua să meargă înspre rău având în vedere că omenirea continuă să lupte împotriva pandemiei COVID-19.

Marți, Fondul Suveran al Norvegiei a anunțat o pierdere de 188 miliarde de coroane (21 miliarde de dolari) pentru prima jumătate a anului 2020! Suma este uriașă și reprezintă un adevărat record negativ nedorit pe piețele financiare. „Chiar dacă piețele s-au redresat bine în al doilea trimestru, asistăm în continuare la o incertitudine considerabilă”, a declarat Trond Grande, adjunctul directorului general al fondului.

Fondul a pierdut 153 miliarde de dolari în perioada ianuarie-martie, dar a încasat 132 miliarde de dolari din aprilie și până la sfârșitul lunii iunie, pe fondul unei ușoare relansări. Astfel, pierderea a fost de „doar” 21 miliarde dolari! Îngrijorător este și faptul că retragerile au atins un nivel record de 19 miliarde de dolari!

Companiile din IT – cei mai puternici acționari la Fondul Suveran al Norvegiei

Fondul Norvegiei are 67% din active investite în acţiuni, fiind un jucător important și pe bursa românească. Vorbim despre o enitate cu participații la 9.200 de companii din întreaga lume și care controlează 1,5% din toate acţiunile listate la nivel global! Ceva inimaginabil din punct de vedere al forței financiare și impactului direct asupra economiei mondiale!

Cele mai mari investiții ale fondului sunt în companiile Microsoft, Apple, Amazon și Alphabet, adică marii coloși ai Americii. Portofoliul IT al Fondului Suveran al Norvegiei a crescut cu 14,2% în prima jumătate a anului 2020, însă investițiile financiare au scăzut cu 20,8%. La fel și acțiunile bazate pe petrol și gaze (au scăzut cu 33,1%), dar asta și fiindcă statul norvegian a decis să se retragă treptat din acest business.

Investițiile în resurse naturale au fost lichidate și în România. Fondul Suveran al Norvegiei, care a avut în anul 2019 câștiguri de 180 de miliarde de dolari, a renunțat ulterior la deținerile pe care la avea la Romgaz și Hidroelectrica, singurii producători de energie români listați la Bursă.

Și pentru că vorbim despre autorități responsabile, mai ales când în joc sunt banii cetățenilor, să mai spunem că 30% din fonduri sunt investite în instrumente cu venit fix, de genul obligațiuni. Obligațiunile reprezintă cele mai sigure plasamente financiare la momentul actual!

Sectorul bancar din România stă încă în picioare

Cele mai mari investiții ale Fondului în acțiuni ale companiilor românești rămân însă în sectorul bancar, deținerile pe care le are la Banca Transilvania și BRD fiind de circa 59 de milioane de dolari în 2019. În primul trimestru al acestui an, produsul intern brut/ PIB-ul pe cap de locuitor în România a înregistrat circa 12.500 de dolari.

În plus, anul trecut Fondul a cumpărat acțiuni la Sphera Fraccise Group, compania care operează pentru KFC și Pizza Hut în România.

author avatar
Nicoleta-Mirela Pirvu
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger