AcasăOldDocumentul care aruncă în aer majorarea pensiilor cu 40%. Scenariu îngrozitor pentru...

Documentul care aruncă în aer majorarea pensiilor cu 40%. Scenariu îngrozitor pentru România!

După ce Parlamentul a adoptat majorarea pensiilor cu 40%, deși Guvernul Orban a stabilit că românii merită doar o indexare cu 14%, Banca Națională a României (BNR) a emis un document care prezintă situația economiei românești pentru anul 2021.

Potrivit raportului BNR, prin această majorare deficitul bugetar va ajunge în 2021 la peste 11% din PIB, cu aproape șase procente mai mare decât acum.

„Un risc sistemic mare este posibil prin agravarea stării bugetului public, a finanţelor publice, destabilizarea economiei dacă se majorează punctul de pensie cu 40%, ceea ce ar duce la o creştere a deficitului bugetar în 2021 la peste 11% din PIB.

Am avea o reacţie a pieţelor financiare ce ar putea afecta grav economia, îngreunând revenirea în 2021. În loc de o corecţie macroeconomică ordonată, pe mai mulţi ani, am fi obligaţi la o corecţie dezordonată, foarte costisitoare economic şi social”, se precizează în raport.

Cum vor suporta piețele financiare corecția economică

„Este obligatoriu să evităm ca economia românească să intre într-o spirală de criză foarte periculoasă.

Acoperirea necesarului de finanţare pentru acest an este asigurată în largă măsură, dar mult mai problematică ar putea fi acoperirea finanţării pe termen mediu în lipsa unui program clar de corecţie macroeconomică.

Este greu de crezut că pieţele financiare vor tolera/accepta, pentru o perioadă îndelungată, niveluri înalte ale deficitului bugetar, chiar dacă devierea de la cerinţele PSC, regulile fiscale în UE, vor rămâne suspendate şi în 2021”, se mai arată în raport.

„Este necesară creşterea veniturilor fiscale (bugetare) pentru a face faţă unor crize viitoare, pentru a avea un buget public mai robust. O creştere a bazei de impozitare ar ajuta corecţia macroeconomică din următorii ani. O asemenea creştere ar ajuta mult ca procesul de corecţie macroeconomică să nu fie însoţit de taxe şi impozite mai mari, ceea ce ar fi o corecţie suboptimă”, susţin autorii raportului.

„Este îndoielnic că pieţele vor accepta deficite bugetare mari ani în şir. Trebuie făcută distincţie între cheltuieli permanente şi cheltuieli one-off, cauzate de nevoia de a atenua efectele epidemiei.

Dacă revenirea economică va fi mai anevoioasă în 2021 decât cea anticipată şi ar fi nevoie de susţinere temporară a activităţii economice, este probabil că, într-un context judecat la scara europeană, să se disocieze o corecţie pe componenta structurală a deficitului total de cheltuieli nepermanente.

Corecţia deficitului bugetar şi a deficitului structural, este necesară în următorii ani dacă vrem să ţinem lucrurile sub control. Această corecţie presupune un program pe câţiva ani, în concordanţă cu solicitarea CE, care să ducă deficitul aproape de 3% din PIB.

Se poate gândi care ar fi combinaţii între ajustări de cheltuieli şi creştere de venituri fiscale/bugetare, în principal de mărire a bazei de impozitare. Oricum, impactul va fi semnificativ, concomitent pe cerere şi pe ofertă”, se mai spune în raport.

Este necesară o ajustare a deficitului bugetar

De asemenea, potrivit raportului BNR, o depreciere scăpată de sub control poate destabiliza economia

„În Polonia şi Ungaria, în Cehia, problema cursului (deprecierii) nu este atât de senzitivă ca la noi. În România, corecţia cererii agregate, a dezechilibrului extern, nu se poate face esenţialmente prin depreciere; este necesară o ajustare a deficitului bugetar, chiar dacă în mod gradual”, arată raportul.

„Dacă vrem să facem pasul de intrare în MCS2 este obligatoriu să avem o corecţie macroeconomică durabilă odată impactul pandemiei surmontat.

Această corecţie implică, între altele, creştere de venituri bugetare (o bază de impozitare mai largă prin transparenţă, declararea tuturor veniturilor şi averilor, eliminarea de exceptări, combaterea fermă a evaziunii fiscale), raţionalizare de cheltuieli.

Cu absorbţie intensă de resurse europene putem sprijini reforme structurale şi corecţia macroeconomică necesară. Trebuie să limităm deficitele externe, să avem în vedere competitivitatea economiei, mai ales a sectoarelor de tradables”, se mai spune în raport.

author avatar
Eli Dan Davidescu
1.179 afisari

7 COMENTARII

    • Din pacate nu se vor impozita niciodata.Promisiunile lui Rares Bogdan din campania electorala de la europarlamentare sunt niste povesti ,cu care a pacalit multi romani.Sa auzim de bine!

  1. Don Manole primeste un salariu de cateva mii de Euro la fel ca Daianu si alti propagandisti vehementi.Dar primeste si pensie tot de cateava mii de Euro.Desigur,orice amarata de pensionara cu 800 lei/luna,se intreaba,maica oare ce dracu or face astia cu atatia bani ? Si ce or avea cu mine daca in loc de 14%= 96 lei,as primi 40% adica 282 lei,Total pensie ar fi 986 lei.Cica ar intra Tara in faliment ? Tot timpul aud maica la televizor cum fura astia dela Buget miliarde de lei,Bancile si marile companii nu platesc darile la Buget,dau miliarde de lei pe tot felul de aiureli mai mare parandaratul decat pretul marfii.Zice lumea ca Catu sau Partu cum dracu l-o chema ca face imprumuturi de 1000 Euro/secunda,adica pana acum,zeci de miliarde de Euro.Si cand vine vorba de pensia mea nici nu vrea sa auda.Si Daianu si alti „specialisti” latra intruna ca nu are Tara bani,ca vine apocalipsa.Dar despre ce se fura,nimic.Se razboiesc cu pensia mea.Sa le dea Dumnezeu dupa inima lor.

  2. ESTE NECESAR MULT UZ DE RATIUNE SI MORALITATE LA NIVEL NATIONAL PENTRU INLATURAREA HOTIEI SI LACOMIEI IN ADOPTAREA LEGISLATIEI SI INFAPTUIREA DREPTATII IN ROMANIA.
    PENSIILE CARE SUNT SUB NIVELULU PENSIEI MEDII DIN ROMANIA POT FI MAJORAT CU 40% SIMULTAN CU APLICAREA IN ACELASI TIMP A PRINCIPIULUI CONTRIBUTIVITATII LA NIVEL NATIONAL PENTRU CALCULUL PENSIEI EXCUS PENSIILE MILITARE SI INTERZICEREA CUMULARII DE PENSII SI SALARII de LA STAT, INTERZICEREA PRIMIRII MAI MULTOR PENSII DE CATRE ACEIASI PERSOANA (asa ceva nu exista in lume), DESFIINTAREA SALARIILOR SI PENSIILOR SPECIALE A CELOR DIN ADMINISTRATIE, PARLAMENT, CCR, Curtea de conturi, AVOCATUL POPORULUI ,ETC

  3. @ Sunteți de părere că parlamentarii PSD, UDMR și ceilalți care au votat creșterea punctului de pensie cu 40% încă din ministeriatul oltencei Olguței-Pareto-Areta, au considerat că după creșterea contribuției angajaților pe la aproximativ 40% prin mutarea contribuției angajatorului la contribuția angajaților, ar trebui să crească și punctul e pensie pentru foștii plătitori , pensionari cărora li s-au promis de către politicieni binefacerile capitalismului, ?

  4. Lasa ma ca a votat si PNL si PMP si USR,si a promulgat si Iohanis,care a promis ca „in Mandatul meu” ca toate sunt ale lui inafara de CCR si Parlament,tocmai de acea trebuie desfiintate,doar suntem un stat de drept,nu vor fi taieri de pensii si salarii. Iar punctul de pensie se mareste pt. tpti pensionarii dar mai la calendele grecesti,nici macar atata nu stii ? Vad insa ca nu esti deloc indigat preocupat ca nemernicii astia antiromani nu vor sa respecte Legea. Ca asa-i in Statul de Drept al lui Iohanis.Ce pusca mea.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger