AcasăOldCoronavirusul scumpește totul. Cu cât a urcat rata anuală a inflaţiei. Raportul...

Coronavirusul scumpește totul. Cu cât a urcat rata anuală a inflaţiei. Raportul INS

Statistica arata ca romanii dau 50% din venituri pe legumele si fructe

Institutul Naţional de Statistică (INS) a scos în spațiul media ultimul raport în care se arată că prețurile pentru mai multe produse și servicii au crescut foarte mult.

Serviciile de transport aerian au crescut cu 13,83% în luna iulie a acestui an faţă de iunie 2020, respectiv cu 17% în comparaţie cu luna decembrie a anului trecut, se arată în raport.

Potrivit INS, serviciile de transport aerian, ţigările şi conservele din fructe s-au scumpit cel mai mult în iulie.

Paradoxal, dar la unele legume și la serviciile de telefonie mobilă prețurile au coborât față de luna precedentă.

Mărfurile alimentare s-au scumpit mult într-o singură lună

În ceea ce priveşte mărfurile alimentare, conservele din fructe s-au scumpit în iulie cu 0,42% faţă de iunie şi cu 2,72% faţă de luna decembrie. Comparativ cu luna decembrie, în luna iulie a acestui an cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete, cu 24,75%.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 2,8% în luna iulie a acestui an, de la 2,6% în iunie, în condiţiile în care mărfurile alimentare s-au scumpit cu 5,57%, serviciile cu 3% iar mărfurile nealimentare cu 0,88%, potrivit datelor publicate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Preţurile de consum în luna iulie 2020, comparativ cu luna iulie 2019, au crescut cu 2,8%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2019 – iulie 2020) faţă de precedentele 12 luni (august 2018 – iulie 2019), calculată pe baza IPC, este 3,2%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este 3,1%”, se arată în comunicatul INS.

Rata medie anuală a inflaţiei IPC

Rata anuală a inflaţiei IPC pentru sfârşitul anului curent şi al anului viitor este prognozată la 2,7% şi, respectiv, la 2,5%, potrivit Raportului asupra inflaţiei publicat de Banca Naţională a României.

„Contribuţia estimată a modificării impozitelor indirecte este de 0,2 puncte procentuale la sfârşitul anului curent şi de 0,4 puncte procentuale la finele celui viitor. Rata medie anuală a inflaţiei IPC îşi va continua parcursul descendent din prima jumătate a anului curent, dar într-un ritm mai atenuat, fiind anticipată să atingă 2,5% la orizontul proiecţiei, trimestrul II 2022″, se menţionează în raport, potrivit agerpres.ro

author avatar
Eli Dan Davidescu
196 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger