AcasăAfaceriAur, Bitcoin și whisky - leacuri pentru frica de inflație

Aur, Bitcoin și whisky – leacuri pentru frica de inflație

Încă de la criza financiară, un cor de investitori și experți a avertizat că programul băncii centrale americane de achiziții de obligațiuni va inunda economia cu dolari, ar crește prețurile de consum și ar crea bule de piață care ar fi trebuit să explodeze. Cu toate acestea, inflația a fost blândă în ultimul deceniu, iar obligațiile pe termen lung au dublat banii investitorilor. Nici măcar pandemia și recesiunea generată nu au șters aceste câștiguri, dar a rămas frica de incertitudine.

Aurul rămâne un refugiu pentru un dezastru care nu s-a produs. Totuși, metalul prețios a înregistrat în ultima vreme o cerere puternică, mai ales în cazul investitorilor individuali. Aurul va oferi protecția pe care o speră aceștia? O întrebare mai complicată, răspunde Bloomberg Businessweek. „Aurul este o acoperire inflațională nesigură”, a explicat Campbell Harvey, profesor de finanțe la Universitatea Duke, specializat în gestionarea portofoliului și a riscurilor.

Chiar acum, în funcție de inflație, aurul este scump în raport cu prețurile sale din trecut. Dacă revine la media pe termen lung, investitorii ar putea pierde mulți bani –dar asta nu-i împiedică să-l cumpere. Investitorii în criptomonedă sunt conduși de aceeași gândire ca și cumpărătorii de aur. Deși nu există nimic fizic în ceea ce privește jetoanele digitale, modul în care unele sunt concepute pentru a fi limitate în aprovizionare îi determină pe oameni să spere că și-ar putea menține valoarea dacă scad monedele de hârtie.

Bitcoin a crescut cu aproximativ 60% în acest an, până la aproximativ 11.300 de dolari. Aurul și Bitcoin-ul sunt protecții împotriva acestei incertitudini care există în prezent, spune Michael Novogratz, fondator și director executiv al Galaxy Investment Partners din New York. Are aproximativ un sfert din valoarea sa netă legată de criptomonede și de afaceri conexe. Mult mai lichid este și noul activ al investitorului: whisky în butoaie. Pentru James Scott, un  dezvoltator imobiliar care a achiziționat 4000 de litri, depozitați în Scoția, afacerea este una sigură: whisky-ul supraviețuiește oricum inflației, iar dacă nu funcționează ca investiție, un tripple bun are avantaje asupra activelor pur financiare: poți da o petrecere grozavă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
251 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger