AcasăAfaceriAlegerile din SUA, o cursă a banilor

Alegerile din SUA, o cursă a banilor

Campania lui Joe Biden a intrat în septembrie cu 466 milioane de dolari, oferindu-i candidatului democrat un vast avantaj financiar de aproximativ 141 de milioane de dolari față de președintele Donald Trump.

Biden avea în primăvară 187 de milioane de dolari în spatele lui Trump, care a început să strângă bani pentru realegerea sa la scurt timp după ce s-a instalat la Casa Albă în 2017. Dar combinația de cheltuieli mai lente în campania Partidului Democrat, strângerea de fonduri record în timpul verii și cheltuielile  timpurii ale lui Trump au șters conducerea financiară, odată formidabilă, a președintelui. În august, campania Biden a cheltuit 65,5 milioane de dolari pentru publicitatea televizată, comparativ cu 18,7 milioane de dolari din campania Trump, potrivit datelor de la Advertising Analytics.

Chiar și după reducerea cheltuielilor publicitare TV, documentele Comisiei Electorale Federale au arătat că echipa lui Trump a strâns 61,7 milioane de dolari și a cheltuit 61,2 milioane, alături de adăugarea unor datorii de aproximativ 900.000 de dolari. Banii din propriile comitete ale candidatului, spre deosebire de contul partidului politic, sunt cele mai valoroase fonduri, deoarece regulile electorale impun  ca  din aceste conturi să se  plătească anumite tipuri de cheltuieli, cum ar fi reclamele la televizor. Comitetul de campanie al lui Biden a raportat că a strâns 212 milioane de dolari și a cheltuit 130,3 milioane – economisind peste 80 de milioane de dolari luna trecută. Donațiile democratice au crescut în continuare în  acest weekend. După moartea fostei judecătoare Ruth Bader Ginsburg, contribuabilii au dat peste 100 de milioane de dolari, spulberând înregistrările pe ActBlue, cea mai mare platformă de procesare online. Unii republicani se întrebau cum o campanie Trump care a strâns 1,3 miliarde de dolari de la începutul anului 2019 a cheltuit deja aproape 1 miliard de dolari din aceste fonduri înainte de începerea votului. Una peste alta, un aflux extraordinar de numerar în august reprezintă noul avantaj financiar al lui Biden.

Campania Biden și operațiunile sale comune cu Comitetul Național Democrat au ridicat luna trecută un record de 364,5 milioane de dolari – mai mult decât a strâns orice candidat anterior într-o singură lună – în timp ce Trump a adus 210 milioane de dolari. Miliardarii și susținătorii foarte bogați continuă să-și exercite influența asupra cursei pentru Casa Albă, prin  Comitete de Acţiune Politică (PAC). Kelcy Warren, un miliardar al conductelor de petrol, a acordat 10 milioane de dolari unui super PAC pro-Trump, America First Action, împreună cu 2 milioane de dolari de la Diane Hendricks, un miliardar din Wisconsin, și 1 milion de dolari de la alți trei. În ceea ce privește partea democratică, Michael Bloomberg, fostul primar al orașului New York, a anunțat recent că va cheltui 100 de milioane de dolari –  sprijinindu-l pe  Biden în Florida, de departe cel mai mare și mai scump premiu electoral. James Murdoch, fiul mogulului mass-media Fox Rupert Murdoch, a donat 300.000 de dolari în august unui super-PAC pro-Biden, Unite the Country.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
147 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger