AcasăAfaceriEconomieUE, finanțare majoră pentru TRANSGAZ

UE, finanțare majoră pentru TRANSGAZ

Compania Transgaz, operatorul operatorul tehnic al sistemului naţional de transport de gaze, a transmis miercuri o scrisoare către mai mulți înalți oficiali europeni prin care solicită statelor membre ale UE care sunt beneficiare ale Fondului pentru Modernizare să susțină proiectele de investiții propuse de România.

Scrisoarea semnată de directorul Ion Sterian este adresată președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vicepreședintelui CE Maros Sefcovic, comisarului european pentru energie Kadri Simson, președintelui și vicepreședintelui Băncii Europene de Investiții și miniștrilor energiei din Bulgaria, Cehia, Croația, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Slovacia, Germania, Suedia, Olanda și Grecia.

Documentul vizează proiectele de investiții depuse de România în cadrul Fondului pentru Modernizare și care sunt așteptate a fi evaluate de către BEI și Comitetul de Investiții la data de 25 octombrie 2023.

Potrivit sursei citate, proiectele depuse de România sunt de o importanță majoră pentru îndeplinirea obiectivelor de decarbonizare și de securitate a aprovizionării cu gaze naturale a țărilor din Europa Centrală și de Est, din Balcani, a Republicii Moldova și a Ucrainei.

În total, România a depus șapte proiecte pentru a fi finanțate:

– Conductă de transport gaze naturale pentru alimentarea CET Mintia;

– Creșterea capacității de transport a Transgaz și a capacității de aprovizionare cu gaze naturale a Sucursalei Electrocentrale Ișalnița și a Sucursalei Electrocentrale Turceni;

– Conductă de transport gaze naturale Jupa – Băile Herculane – Orșova – Prunișor;

– Conductă de transport gaze naturale DN600 Mihai Bravu – Siliștea și transformarea în conductă godevilabilă;

– Conductă de transport gaze naturale Tetila – Horezu – Râmnicu Vâlcea;

– Conductă de transport gaze naturale Marea Neagră – Podișor;

– Conductă de transport gaze naturale Ghercești – Jitaru;

Potrivit Transgaz, cererile României pentru Fondul de modernizare reflectă exact direcția de decarbonizare, menținând elementul crucial al securității energetice pentru regiunea Europei de Est și pentru întreaga Europă, conchide sursa citată.

Dintre aceste proiecte, o implicație strategică majoră o are gazoductul Marea Neagră – Podișor în contextul exploatării pe care OMV Petrom și Romgaz o vor demara, proiectul prin care România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE intrând deja în faza de dezvoltare. Proiectul va genera o producţie de circa 100 miliarde de metri cubi de gaze naturale, iar primele cantităţi de gaze din Marea Neagră ar urma să fie extrase în anul 2027.

În ceea ce privește Fondul de Modernizare, România a beneficiat deja de finanțări de peste 2,5 miliarde de euro pentru modernizarea infrastructurii energetice naționale și tranziția către o energie curată.

author avatar
Andrei Coman