AcasăAfaceriEconomieScade inflația de bază în următoarele luni?

Scade inflația de bază în următoarele luni?

Provocarea de a controla creșterea prețurilor de consum nu mai este atât de descurajantă ca altădată

Economistul-șef al Băncii Centrale Europene, Philip Lane, a oferit o viziune optimistă prudentă asupra inflației, afirmând că încetinirea indicatorilor pentru bunuri și servicii este binevenită și că presiunile subiacente vor continua să slăbească.

Într-un interviu acordat site-ului irlandez The Currency, Lane a descris  2023 ca fiind anul „vârfului celei de-a doua runde a inflației”, pe măsură ce efectele creșterilor anterioare se vor transmite în economie.

„Inflația se situează la 5,3% în general, ceea ce rămâne ridicat”, a spus el. „În ceea ce privește căutarea unor semnale de impuls și a unor semnale de schimbare de direcție, aș sublinia faptul că a existat o oarecare relaxare a inflației bunurilor și a inflației serviciilor, ceea ce este o evoluție binevenită.”

Economistul nu a specificat o preferință pentru ce se va face la viitoarea decizie privind rata dobânzii din 14 septembrie, în cadrul căreia oficialii politicii monetare sunt pregătiți să dezbată fie o nouă creștere, fie o pauză. Președintele BCE, Christine Lagarde, s-a abținut, de asemenea, să ofere un punct de vedere.

Totuși, există câteva indicii de speranță: provocarea de a controla creșterea prețurilor de consum nu mai este atât de descurajantă ca altădată, iar Lane a subliat că o măsură subiacentă care elimină elementele volatile, cum ar fi energia, „arată progrese”.

„Ne așteptăm să vedem această faimoasă inflație de bază scăzând pe parcursul toamnei”, a precizat el.

Lane a vorbit imediat după publicarea raportului privind prețurile de consum din zona euro pentru luna august, ultimul pe care BCE trebuia să îl analizeze înainte de a lua o decizie. Acesta a arătat că inflația a rămas peste 5% atât pentru indicatorul principal, cât și pentru cel de bază.

 

Oficialii au declarat că doresc să aducă creșterea prețurilor de consum la 2% în „timp util”. Oficialul BCE insistă că „actualul episod de inflație este limitat în timp, este temporar și, prin urmare, nu ar trebui să vă schimbați comportamentul pe termen mai lung încorporând ideea că inflația ar rămâne ridicată”. „Vrem ca oamenii să înțeleagă că acesta este un episod de inflație temporar.”

Prețurile la energie au avut cea mai mare contribuție la reducerea ratei anuale a inflației globale de la vârful atins în octombrie 2022, iar moderarea inflației prețurilor la alimente va continua să contribuie la reducerea acesteia în perspectiva anului 2024.

Chiar dacă economia Europei a dat semne de rezistență, datele pentru inflația de bază nu oferă încredere că majorările ratelor dobânzii au impactul dorit. Lagarde a declarat în mod repetat că ratele vor continua să crească până când presiunile subiacente asupra prețurilor de consum vor da semne de scădere.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
162 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger