AcasăAfaceriEconomieProbleme în lanț pentru Credit Suisse! Obligațiuni de 17 miliarde de dolari...

Probleme în lanț pentru Credit Suisse! Obligațiuni de 17 miliarde de dolari au rămas fără nicio valoare / Ce s-a întâmplat cu acțiunile la bursă

bancaProbleme în lanț pentru Credit Suisse! Obligațiuni de 17 miliarde de dolari au rămas fără nicio valoare / Ce s-a întâmplat cu acțiunile la bursă

Deținătorii de obligațiuni de 17 miliarde de dolari ai Credit Suisse își vor pierde investițiile, după ce UBS preia banca elveţiană cu probleme, potrivit FT.

Dar problemele nu se încheie aici. Bursele europene au început ziua de luni pe scădere, iar acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu peste 60%, după ce UBS a acceptat să cumpere banca cu probleme într-o tranzacție de 3 miliarde de dolari.

Deținătorii de obligațiuni de 17 miliarde de dolari ai Credit Suisse își vor pierde investițiile

Ca parte a acordului dintre cele două bănci, autoritatea de reglementare financiară Finma a ordonat reducerea la zero a obligațiunilor Credit Suisse din categoria AT1 (Additional Tier One), o clasă relativ riscantă de datorii bancare, în valoare de 16 miliarde CHF.

FINMA, autoritatea de reglementare elvețiană, a declarat că prin această decizie se va consolida capitalul băncii. Acest lucru înseamnă că deținătorii de obligațiuni AT1 par să rămână fără nimic, în timp ce acționarii vor primi 3,23 miliarde de dolari în cadrul acordului UBS.

Pe de altă parte, acțiunile Credit Suisse s-au prăbușit cu peste 60%, iar bursele europene au început ziua de luni pe minus.

Fuziunea UBS-Credit Suisse nu a calmat bursele

Indicele pan-european STOXX 600 era în scădere cu 1,46% la ora 10:30, după ce vineri a închis marcând cel mai mare declin săptămânal al anului.

La aceeași oră, acțiunile Credit Suisse era pe minus cu 63,15 % după ce rivala UBS Group a declarat că va plăti 3 miliarde de franci elvețieni (3,23 miliarde de dolari) pentru banca veche de 167 de ani și își va asuma pierderi de până la 5,4 miliarde de dolari, într-un pachet înlesnit duminică de autoritățile de reglementare elvețiene.

Acțiunile UBS erau în scădere cu peste 13% la ora 10:30. Indicele bancar european era la ora 10:30 la minus 5,3%, atingând cel mai scăzut nivel din ultimele trei luni.

Și bursele din Asia înregistrau luni pierderi, semn că revenirea încrederii în sistemul bancar în rândul investitorilor mondiali este încă departe, în pofida anunţului preluării băncii elveţiene Credit Suisse de către UBS.

author avatar
Andreea Vlad