AcasăAfaceriEconomiePrima rată la bancă din 2023, mai mare pentru jumătate de milion...

Prima rată la bancă din 2023, mai mare pentru jumătate de milion de români. IRCC a urcat

rateCe se întâmplă cu RATELE românilor care au creditele calculate în IRCC, de anul viitor! Previziunile sunt sumbre

Banca Naţională a publicat noua valoare a IRCC- indicele calculat ca alternativă a ROBOR. De la 4,06%, acesta a urcat la 5,71%. În România sunt circa 460.000 de oameni cu credite ancorate la IRCC.

IRCC înseamnă Indicele de referință pentru creditele consumatorilor.

IRCC se calculează la trimestru

Indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 5,71% pe an, acesta fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul III 2022.

Indicele este în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, care avea valoarea de 4,06%, a transmis Banca Naţională a României (BNR).

Calculul IRCC trimestrial se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a fi aplicat de bănci pentru trimestrul următor.

Refinanţare la dobândă fixă?

Specialiștii recomandă oamenilor să îşi refinanțeze acum creditele şi să aleagă dobânda fixă.

Conform OUG 19/2019, pentru creditele acordate în moneda naţională, dobânda va fi compusă dintr-un indice de referinţă calculat exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare la o anumită perioadă, la care creditorul poate să adauge o anumită marjă fixă pe toată perioada derulării contractului.

author avatar
Andrei Ștefan