AcasăAfaceriEconomieErdogan a decis ca Turcia să-i facă o concurenţă crâncenă României în...

Erdogan a decis ca Turcia să-i facă o concurenţă crâncenă României în Marea Neagră: ne „suflă” banii!

Erdogan a decis ca Turcia să-i facă o concurenţă crâncenă României în Marea Neagră: ne "suflă" banii!

Zăcământul de gaze din Marea Neagră al Turciei este pe cale să intre în exploatare anul viitor, aşa cum s-a promis, iar lucrările s-au accelerat, pentru a-l conecta la infrastructura naţională, a spus Erdogan.

Asta nu e o veste bună pentru ţara noastră. De ce? În apele teritoriale ale țării noastre au început deja exploatările de gaze, iar planul era ca România să devină un important jucător inclusiv pe piața internațională.

Au descoperit gazele naturale în 2020

Vorbind la inaugurarea unei conducte de gaze naturale în nordul provinciei Kastamonu, Erdogan a declarat că forarea a 9 din cele zece puţuri din prima fază a zăcământului de gaze Sakarya, de pe fundul mării, a fost finalizată.

Turcia a descoperit gaze naturale în largul coastei sale de nord în 2020 şi de atunci a estimat volumele la 540 de miliarde de metri cubi (bcm). Ei au construit ”o bază energetică” în Sakarya şi va deveni o piaţă de referinţă pentru gaze naturale, cu includerea livrărilor interne, a spus Erdogan.

Noi exploatăm gazele în Marea Neagră din martie

Noi am început exploatarea gazelor din Marea Neagră, încă din luna martie a acestui an. Se aproximează că un miliard de metri cubi vor intra în sistemul național, iar restul vor merge la export, ceea ce ne va pune în opoziție directă cu Turcia.

Cei de la Romgaz vor finaliza în cel mai scurt timp preluarea perimetrului Neptun Deep, de la cei de la Exxon.

Prin această tranzacție, cei de la Romgaz preiau și tehnologia și contractele aferente pentru începerea lucrărilor, ca în 2026 să avem deja gaze naturale, pentru a fi folosite cât mai mult în România”, a precizat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

author avatar
Andrei Ștefan