China nu mai este pregătită să detroneze economia SUA, cea mai mare din lume, și s-ar putea să nu avanseze niciodată pentru a revendica primul loc.
Va dura până la mijlocul anilor 2040 pentru ca produsul intern brut al Chinei să-l depășească pe cel al Statelor Unite, estimează Bloomberg Economics. Chiar și atunci, se va întâmpla “doar cu o mică marjă” înainte „să rămână în urmă”.
În perioada pre-pandemică, unii analiști se așteptau ca China să ocupe și să dețină pole position încă de la începutul deceniului următor.
Economiștii văd acum o încetinire a creșterii economiei Chinei – a doua ca mărime din lume – la 3,5% în 2030 și la aproape 1% până în 2050. Această cifră este mai mică decât proiecțiile anterioare de 4,3% și, respectiv, 1,6%.
Economia Chinei a crescut doar cu 3% în 2022, una dintre cele mai scăzute rate din ultimele decenii, în condițiile în care controalele pandemiei și criza imobiliară au afectat țara.
Mult așteptata redresare din acest an a pierdut din avânt, pe măsură ce exporturile se prăbușesc, iar criza imobiliară se adâncește. Un indicator privat al sectorului serviciilor a arătat luna trecută o încetinire a activității, deoarece populația a renunțat la cheltuieli. De asemenea, previziunile de creștere pentru 2024 sunt în scădere, mai jos de 5%.
Statele Unite și Grupul celor șapte națiuni analizează din ce în ce mai mult dovezile unor probleme structurale profund înrădăcinate în China, văzând oportunități care, în cele din urmă, vor întări mâna Occidentului împotriva unui concurent geopolitic în slăbire, luând în același timp în considerare și efectele în lanț ale încetinirii.
Anul trecut, China a înregistrat prima scădere a populației din anii ’60 încoace, ceea ce a generat îngrijorări legate de slăbirea productivității. Represiunile în materie de reglementare au afectat încrederea investitorilor, la fel ca și tensiunile geopolitice cu SUA și alte guverne occidentale.
În schimb, SUA pare să fie într-o formă mai bună decât au prezis mulți în urmă cu doar câteva luni. O piață a muncii puternică, cheltuielile de consum solide și inflația moderată au alimentat argumentele în capacitatea economiei de a evita o recesiune pentru moment.
Creșterea potențială a SUA este estimată la 1,7% în 2022-2023, iar previziunile pe termen lung arată o scădere treptată până la 1,5% până în 2050.
Economiștii de la Bloomberg au declarat că optimismul privind creșterea Chinei pe termen mediu rămâne fundamentat pe „dimensiunea enormă a economiei, spațiul semnificativ pentru a recupera decalajul față de liderii mondiali în domeniul tehnologiei și accentul pus de guvern pe dezvoltare”. Dar au remarcat că aceste motoare „funcționează cu o forță diminuată”.