AcasăAfaceriEconomieChina s-ar putea să nu depășească niciodată economia americană

China s-ar putea să nu depășească niciodată economia americană

China nu mai este pregătită să detroneze economia SUA, cea mai mare din lume, și s-ar putea să nu avanseze niciodată pentru a revendica primul loc.

Va dura până la mijlocul anilor 2040 pentru ca produsul intern brut al Chinei să-l depășească pe cel al Statelor Unite, estimează Bloomberg Economics. Chiar și atunci, se va întâmpla “doar cu o mică marjă” înainte „să rămână în urmă”.

În perioada pre-pandemică, unii analiști se așteptau ca China să ocupe și să dețină pole position încă de la începutul deceniului următor.

Economiștii văd acum o încetinire a creșterii economiei Chinei – a doua ca mărime din lume – la 3,5% în 2030 și la aproape 1% până în 2050. Această cifră este mai mică decât proiecțiile anterioare de 4,3% și, respectiv, 1,6%.

Economia Chinei a crescut  doar cu 3% în 2022, una dintre cele mai scăzute rate din ultimele decenii, în condițiile în care controalele pandemiei și criza imobiliară au afectat țara.

Mult așteptata redresare din acest an a pierdut din avânt,  pe măsură ce exporturile se prăbușesc, iar criza imobiliară se adâncește. Un indicator privat al sectorului serviciilor a arătat luna trecută o încetinire a activității, deoarece populația a renunțat la cheltuieli. De asemenea, previziunile de creștere pentru 2024 sunt în scădere, mai jos de 5%.

Statele Unite și Grupul celor șapte națiuni analizează din ce în ce mai mult dovezile unor probleme structurale profund înrădăcinate în China, văzând oportunități care, în cele din urmă, vor întări mâna Occidentului împotriva unui concurent geopolitic în slăbire, luând în același timp în considerare și efectele în lanț ale încetinirii.

Anul trecut, China a înregistrat prima scădere a populației din anii ’60 încoace, ceea ce a generat îngrijorări legate de slăbirea productivității. Represiunile în materie de reglementare au afectat încrederea investitorilor, la fel ca și tensiunile geopolitice cu SUA și alte guverne occidentale.

În schimb, SUA pare să fie într-o formă mai bună decât au prezis mulți în urmă cu doar câteva luni. O piață a muncii puternică, cheltuielile de consum solide și inflația moderată au alimentat argumentele în capacitatea economiei de a evita o recesiune pentru moment.

Creșterea potențială a SUA este estimată la 1,7% în 2022-2023, iar previziunile pe termen lung arată o scădere treptată până la 1,5% până în 2050.

Economiștii de la Bloomberg au declarat că optimismul privind creșterea Chinei pe termen mediu rămâne fundamentat pe „dimensiunea enormă a economiei, spațiul semnificativ pentru a recupera decalajul față de liderii mondiali în domeniul tehnologiei și accentul pus de guvern pe dezvoltare”. Dar au remarcat că aceste motoare „funcționează cu o forță diminuată”.

423 afisari

15 COMENTARII

 1. Raducule, domle Jacota, cum vrei, mai termin-o co prostiile astea cu Economia China vs Economia SUA, ca nu te pricepi si confuzionezi si pe altii.
  Rusii au dat lovitura si au demonstra ca in lume nu mai conteaza valuta, cantitatea ei, ci resursele materiale, energetice, umane si productia.
  Banii nu mai pot cumpara orice, s-a terminat.
  China este de mult in varful/topul economiei mondiale din toate punctele de vedere mai putin cantitatea de dolari.
  SUA detine cea mai mare cantitate de dolari pentru ca ii tipareste incontinuu, fara oprire, iar dolarul nu are acoperire in aur, sau petrol, sau produse este o emisiune stearpa – fiat.
  Asa ca trilioanele de dollari nu mai pot cumpara azi nici cat milioanele de dolari inainte de inceperea dedolarizarii, un proces ce a pornit de la americani prin sanctiunile criminale aplicate si prin tiparirea infinita a dolarului.
  Economia americana nu mai este si nici nui va mai fi vreodata prima in lume, doar cea mai criminala din lume si asta incepe sa se vada deja.
  Cititi aici un bun exemplu de criminalitate financiar-bankara: https://www.national.ro/recomandari/elvetia-acuza-america-ne-ati-speriat-miliardele-oligarhilor-rusi-801517.html

  • Bai sinofilule, nu mai arunca in noroi in americani, ca pana la urma, suntem toti parte din aceias familie occidentala, de origina europeana. Veti vedea adevarata fața a Chinei cand va incepe WWIII pentru Taiwan.

   • Pai de ce sa inceapa wwiii pentru ca o tara care are drepturi asupra unui teritoriu doreste sa includa acel teritoriu? Ce ii priveste pe altii acest lucru? In plus, dupa terminarea wwiii chiar SUA recunoscusera dreptul Chinei asupra Taiwanului. Acum s-au sucit, au alte interese, nu le convine ca le sufla China in ceafa (ca pozitie in topul economiilor pe tari)? Dar ce treaba a avut SUA in Serbia, sau in Irak, sau in Afganistan, sau in Siria, sau in Ucraina? In afara de a instaura teroare mondiala si de a se mentine in topul tarilor producatoare si distribuitoare de armament, si de a fura resursele unor tari. Ce astfel de razboaie neprovocate a dus China pe glob, aud?

    • Ce drept are China de a invada militar Taiwan? Care sunt legiile internationale care le permite acest lucru? Si de cand DRACU sunt romanii atat de sinofili? De unde toata ura pentru americani si iubirea pentru rusii si chinezii? Va spun eu, sunteti niste babe comuniste care n-ati invatat in viata voastra ce inseamna democratia si drepturile omului. Altfel n-ati fi aparat regimurile autocratice.

     • Anonimule daca nu stii chestii elementare du te si invata si nu mai pune intrebari stupide pe aici.
      Americanii au semnat in 1979 acordul de recunoastere a Chinei Unice, o singura China, deci nu Taiwan sau altceva.
      Ca acum s-au rasucit, asa cum le este prostul si spurcatul obicei, asta este altceva.
      Nimeni nu iubete pe comunisti sau alte rase sau ideologii, dar nici nu trebuie sa stai sub cizma SUA si sa iubesti ce iti recomanda ele. Daca tu poti defini ce este un „regim autocratic” atunci de ce mai pui intrebari stupide pe aici?

 2. Articolul e o pură aberație, care NU ține cont de faptul că amerlocii tipăresc în disperare hârtii/bancnote fără nici o valoare, chestie care Nu poate dura la nesfârșit!…

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Imagini spectaculoase, de Ziua Națională. Fenomenul surprins pe cer, la Alba Iulia – VIDEO

Fenomen optic spectaculos pe cerul României, chiar de Ziua Națională! Imaginile au fost surprinse la Alba Iulia.Un curcubeu a apărut pe cerul orașului Alba...

Șofer ucrainean, prins când încerca să intre în România pe la Giurgiu, conducând băut. Cât arăta etilotestul

Un șofer ucrainean a intrat în atenția polițiștilor giurgiuveni. S-a întâmplat la primele ore ale zilei de vineri, 1 decembrie.Un cetăţean ucrainean de 46...