Anul trecut, economia globală s-a oprit din cauza pandemiei. Acum, se confruntă cu unul dintre cele mai mari blocaje din istorie: criza lanțului de aprovizionare.
Supermarketuri cu rafturi goale, porturi congestionate, fabrici care opresc producția. Și peste toate acestea, prețuri în creștere pentru aproape orice.
Băncile centrale nu mai vorbesc de o „inflație tranzitorie” și vor să crească dobânzile.
În spatele blocajelor se află un amestec de rețele de transport supraîncărcate, lipsă de forță de muncă la punctele cheie de sufocare și o cerere nestăvilită de mărfuri.
China, puterea producătoare a lumii, se confruntă cu noi focare de virus și răspunde cu blocări direcționate.
Prețurile sale de fabrică cresc cu o rată anuală de 10%, cea mai rapidă din anii 1990. Indicatoarele economice arată o schimbare bruscă de la surplusul de aprovizionare înainte de criza Covid la deficitele semnificative de astăzi.
Chiar și giganți precum Amazon și Apple nu văd că situația se îmbunătățește rapid. Amazon a spus că întregul său profit din al patrulea trimestru ar putea fi ștears de o creștere a costului forței de muncă și a execuției.
Apple a declarat că a pierdut 6 miliarde de dolari din vânzări din cauza incapacității de a satisface cererea și ar putea pierde mai mult în trimestrul următor.
Condițiile de expediere ar trebui să înceapă să se uşureze după Anul Nou Chinezesc la începutul lunii februarie, „deși întreruperile ar putea dura cel puțin până la jumătatea anului viitor”, a declarat pentru Bloomberg Shanella Rajanayagam, economist la banca HSBC.
Ce urmează?
Mersul pe un teritoriu neexplorat, din cauza numărului mare de blocaje de-a lungul traseului de la liniile de asamblare la rafturile magazinelor. Pe măsură ce un furnizor așteaptă ca altul să livreze, întârzierile se hrănesc reciproc.
Sistemele logistice, de obicei, traversează suișurile și coborâșurile economiei globale într-un model previzibil: creșterea cererii stimulează comerțul, împingând ratele de transport maritim în sus și anunțând vremuri bune pentru transportatorii de marfă, până când aceștia își depășesc capacitatea și urmează o criză.
Dar pandemia a schimbat jocurile: conducta comerțului internațional nu a fost niciodată atât de înfundată.
O remediere pe termen mai lung înseamnă punerea sub control a Covid-19, construirea de noi infrastructuri, cum ar fi porturi mai eficiente și îmbunătățirea tehnologiei pentru tranzacții digitale și comunicare mai rapidă.
„Pentru ca lanțul de aprovizionare să se redreseze, va fi nevoie de o anumită cantitate de noroc – evitarea noilor hotspot-uri Covid plus timp și investiții pentru a adăuga mai multă capacitate logistică”, a declarat Simon Heaney, senior manager la Drewry UK, companie de consultanță a transportului maritim.