Europa traversează o criză economică dură, provocată, evident, de pandemie. Specialiştii au analizat fenomenul şi au ajuns la concluzia că avem de-a face cu o recesiune dublă.
Țările din Europa s-au confruntat anul acesta cu o nouă creștere a cazurilor și reîntoarcerea restricțiilor anti-Covid.
Ce este recesiunea dublă?
Recesiunea dublă este recesiunea urmată de o scurtă perioadă de recuperare, urmată de o nouă recesiune.
Conform calculelor, economia zonei euro s-a contractat cu 0,6% în perioada ianuarie-martie 2021, înregistrând a doua scădere consecutivă – situație echivalentă cu intrarea în recesiune.
Pintre economiile din zona euro care au raportat date până acum, modelul a fost repetat doar de Italia. Alte țări au raportat creșteri economice în ultimul sau penultimul trimestru.
Franţa e pe creştere, Germania în scădere
Marile forţe europene au reacţionat diferit la criza economică. De exemplu, economia Franţei a crescut cu 0,4% în primul trimestru din 2021, după o scădere la finalul anului trecut.
În același timp, situația în Germania a stat invers, țara înregistrând o creștere la final de 2020 și scăzând cu 1,7% în ianuarie-martie 2021.
Speranţele nu mor însă. Pe măsură ce programele de vaccinare îşi produc efectele pozitive, este de aşteptat ca economiile europene să-şi revină.