AcasăAfaceriDrumul spre Wall Street: criptomonedele sunt aici pentru a rămâne

Drumul spre Wall Street: criptomonedele sunt aici pentru a rămâne

Un drum început în 2008, când un anume Satoshi Nakamoto a folosit un program bazat pe putere de calcul pentru a crea o mondă digitală.De atunci, criptomonedele au crescut atât de mult încât valoarea lor totală a ajuns la aproape 2,5 trilioane de dolari, rivalizând cu cea mai valoroasă companie din lume, Apple, și au adunat peste 200 de milioane de utilizatori.

O dimensiune care pur și simplu nu mai poate fi ignorată de instituțiile financiare, afaceriști și companii.

Firmele care deservesc cele mai bogate familii din lume își plasează din ce în ce mai mult o parte din averile lor în cripto. Fondurile speculative tranzacționează Bitcoin, bănci de renume încep să ofere servicii în jurul monedelor digitale.

PayPal  permite utilizatorilor să cumpere cripto din aplicația sa, în timp ce Twitter îi ajută să arate apreciere pentru tweet-uri, oferindu-le Bitcoin.

JPMorgan Chase folosește deja tehnologia blockchain pentru a îmbunătăți transferurile de fonduri între băncile globale. Este aceeași JPMorgan Chase condusă de CEO-ul Jamie Dimon care a spus luna aceasta că Bitcoin „nu are valoare intrinsecă”.

Platforma de tranzacționare criptografică Coinbase are o valoare de piață de aproximativ 64 de miliarde de dolari, la același nivel cu mari companii consacrate precum Colgate-Palmolive, FedEx și Ford Motor.

Bitcoin, debut ETF la New York

Ce mai recentă etapă a industriei: primul fond tranzacționat la bursă –  Exchange Traded Fund(ETF) legat de Bitcoin, a fost lansat marți pe Wall Street.

Publicitatea a ridicat prețul Bitcoin la 63.998 USD (54.000 EUR) miercuri, aproape de recordul de 64.895,22 USD,  atins pe  14 aprilie.

Spre deosebire de un fond mutual tradițional, care are prețuri doar o dată pe zi, investitorii pot cumpăra sau vinde un ETF pe parcursul întregii zile de tranzacționare. Acest lucru este deosebit de important pentru criptomonede, ale căror prețuri pot fluctua brusc de la minut la minut.

Un ETF legat de Bitcoin ar oferi investitorilor o nouă modalitate de a se implica în domeniul creșterii rapide a criptomonedelor.

Prețul Bitcoin s-a dublat mai mult anul acesta și un număr tot mai mare de investitori  consideră criptomonedele o modalitate de a oferi portofoliilor lor o anumită protecție.

„Singurul lucru pe care îl poți spune cu siguranță este că apariția erei ETF-ului Bitcoin deschide oportunitatea pentru Wall Street de a face bani într-un mod pe care nu-l reușise anterior”, a spus Ben Johnson, director de cercetare ETF global la Morningstar, citat de Al Jazeera. „Câștigătorii sunt bursele și administratorii de active”.

Viitorul finanțelor?

Susținătorii criptomonedelor spun că oferă un beneficiu important pentru orice investitor: un preț care se mișcă independent de economie, mai degrabă decât să se schimbe cu ea, ca atâtea alte investiții.

Fanii mai înțelepți sunt de acrod că activele digitale sunt chiar viitorul finanțelor, permițând tranzacțiilor să ocolească intermediarii, cu taxe legate de o monedă care nu este de datoria niciunui guvern.

Luna trecută, China a declarat tranzacțiile Bitcoin ilegale. Președintele Comisiei pentru valori mobiliare și schimb valutar din Statele Unite, Gary Gensler, a susținut în august că lumea cripto nu are suficientă protecție pentru investitori și că „seamănă mai mult cu Vestul Sălbatic”.

Toate acestea nu au fost suficiente pentru a opri impulsul imens pentru cripto, deoarece a trecut de la o curiozitate online la o parte mai mare a peisajului cultural și corporativ.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
151 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger