AcasăAfaceriDosarul valutar digital - planurile băncilor centrale

Dosarul valutar digital – planurile băncilor centrale

Spațiul monedelor digitale ale băncilor centrale (CBDC) a fost inițiat de un grup divers de țări.

În special, Banca Centrală Europeană(BCE) lansează dosarul valutar digital: a finalizat  o consultare cu Parlamentul European și și-a făcut cunoscute planurile de a începe o investigație formală asupra unui euro electronic la mijlocul acestui an.

CBDC-urile – un concept frecvent obscur care se încadrează în criptomonede – sunt o reprezentare digitală a numerarului emis de banca centrală. CBDC-urile pot utiliza o înregistrare electronică sau un jeton digital pentru a reprezenta forma virtuală a unei monede fiduciare într-o țară / regiune, susținută de rezerve monetare.

Prin natura lor, CBDC sunt centralizate, emise de o bancă centrală sau de o autoritate monetară asemănătoare.

Acest lucru contrastează cu criptomonedele precum Bitcoin sau Ethereum, care valorifică tehnologia de registru distribuit cunoscută sub numele de blockchain și sunt inerent descentralizate și nereglementate.

CBDC-urile se străduiesc să combine priceperea tehnologică a criptografiei și să aducă comoditatea circulației monetare reglementate, garantate de rezerve, a sistemului bancar traditional.

Apariția pandemiei, cu apetit sporit pentru comerțul electronic și o cerere mai mare pentru plăți fără numerar, a oferit un impuls suplimentar pentru adoptarea potențială a CBDC și un mijloc de a domni în controlul monetar național.

Provocări

Una dintre provocările cheie cu care ar putea fi confruntate băncile centrale în adoptarea monedelor digitale este impactul perturbator pe care l-ar avea asupra sistemelor bancare tradiționale.

Monedele digitale deschid porțile pentru orice companie de tehnologie pentru a deveni o „bancă” de facto (CBDC cu ridicata) sau chiar pentru a ignora complet serviciile bancare comerciale tradiționale (CBDC cu amănuntul).

Ultimul caz ar putea genera o consecință macroeconomică nedorită: dacă cetățenii transferă o parte din depozite către băncile centrale pentru a deschide conturi e-euro, băncile comerciale pierd resursele utilizate pentru intermedierea și finanțarea creșterii prin emiterea de împrumuturi.

Acest lucru este deosebit de particular în zona euro, unde piețele de capital sunt superficiale și fragmentate, iar o mare parte din creștere este finanțată prin sistemul bancar.

Confidențialitatea datelor

A doua provocare se referă la domeniul confidențialității datelor. “Dacă e-euro va emula numerar, ar trebui să fie anonim. Dar dacă utilizatorii deschid conturi e-euro la băncile centrale, proprietatea anonimă nu va merge bine”, susțin trei analiști de la Euronews, care invocă „mari preocupări legate de spălarea banilor și evaziunea fiscală”.

“Trebuie găsit un compromis între euro și echivalentul său digital”, se arată în raportul consultării publice a BCR.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger