Cauta

Dolarul slab, finanțatorul tranzacțiilor „carry”

Slăbiciunea dolarului american de la începutul președinției lui Donald Trump l-a transformat în moneda de finanțare preferată pentru tranzacțiile populare de tip „carry”.

Slăbiciunea dolarului american de la începutul președinției lui Donald Trump l-a transformat în moneda de finanțare preferată pentru tranzacțiile populare de tip „carry”, alimentând fluxuri importante către monedele cu randament mai ridicat ale piețelor emergente.

Managerii de fonduri au declarat pentru Reuters că tranzacțiile „carry” finanțate de dolar în rupia indoneziană , rupia indiană , realul brazilian , lira turcească, printre alte valute, sunt din nou în vogă.

Tranzacțiile ”carry trade” reprezintă o strategie de investiție pe piața valutară în care se utilizează diferența de dobândă dintre două monede pentru a genera profituri.

Dolarul, în mod tradițional mai puțin favorizat decât yenul japonez sau francul elvețian pentru astfel de tranzacții, a devenit moneda de finanțare preferată, deoarece războiul comercial al lui Trump alimentează îngrijorările legate de recesiune și retragerea investitorilor din titlurile de trezorerie americane.

„Moneda locală a piețelor emergente a fost practic evitată pentru a evita riscul valutar într-o perioadă în care dolarul a fost atotputernic. Dar, având în vedere că majoritatea investitorilor consideră că excepționalismul SUA a luat sfârșit, lucrurile se schimbă”, a precizat Carl Vermassen, manager de portofoliu  la administratorul de active Vontobel, cu sediul la Zurich.

Claudia Calich, directoarea departamentului de datorii pe piețele emergente de la M&G Investments, se așteaptă ca deprecierea dolarului să persiste și să susțină tranzacțiile de tip carry. Fondul cu sediul la Londra supraveghează peste 312 miliarde de lire sterline (423,5 miliarde de dolari) și favorizează rupia și peso-ul filipinez pentru pozițiile de carry în Asia și realul brazilian și peso-ul mexican în America Latină.

Indicele dolarului a scăzut cu 8,5% în acest an, coborând sub pragul critic de 100 la mijlocul lunii aprilie pentru prima dată în aproape doi ani. Ultima dată a fost văzut la 99,30.

Asta înseamnă   că investitorii găsesc oportunități nu doar în monedele economiilor emergente, ale căror randamente sunt peste cele din Statele Unite, ci chiar și în cele cu rate scăzute ale dobânzii, cum ar fi won-ul sud-coreean.

Ultimele stiri

  • Unt în cafea: Mit sau stimulent metabolic? Ce spune știința despre „bulletproof coffee”
  • Un reputat analist economic șterge pe jos cu ANAF. Evaziunea fiscală este sursa veniturilor politicii în România
  • Goana corporatistă pe piața cripto – rețetă pentru salvarea companiilor?
  • Ce credibilitate mai are Zelenski?
  • Hoțul nostru fură mai cinstit decât hoțul lor
  • DICTATURA NEOMARXISTO-GLOBALISTĂ/ADEVĂRATUL COMUNISM
  • Încă vicepremier? Dragoș Anastasiu a recunoscut că a plătit ani de zile „taxă de protecție” la ANAF
  • Seceta lovește crunt! Două râuri din Arad au secat complet. Primar: „Este totul uscat/ Fermierii foloseau apa la creșterea animalelor, iar acum…”
  • VIDEO. Cumplit! Șapte copii au murit, după ce o școală s-a prăbușit, în India. Bilanțul răniților
  • A semnat! Nicuşor Dan, undă verde pentru primul pachet de măsuri fiscale. Ce spune despre pachetul 2/„Nu sunt chestiuni care să fie dramatice”
  • Exit mobile version