Invazia Rusiei în Ucraina a adus riscul geopolitic în prim-planul atenției liderilor corporatiști. Consiliile de administrație din SUA și din Europa au preocupări strategice într-o lume turbulentă – alocarea de capital dinspre piețele mai riscante către ceea ce vor considera a fi un refugiu politic și economic relativ sigur.
Și, indiferent dacă produc mașini sau smartphone-uri, companiile își reevaluează dependența de China. Acest lucru ar însemna, potrivit Wahington Post, o anulare a tendințelor din ultimii ani în activitatea întreprinderilor.
În loc să se pună la cale tranzacții pentru a intra în noi teritorii sau domenii de produse, s-ar putea trece la achiziții mai selective, cu accent pe cumpărarea de furnizori cheie. Între timp, presiunea inflaționistă va fi un stimulent pentru a realiza fuziuni convenționale de reducere a costurilor în regiunile apropiate.
Alături de această deglobalizare va exista o prioritate financiară: reducerea efectului de levier. Investitorii au recompensat companiile pentru că au ținut sub control datoriile și este puțin probabil ca strategia să se schimbe prea curând. Este adevărat, marile companii farmaceutice trebuie să facă fuziuni și achiziții pentru a-și reface portofoliile de medicamente. Dar, în general, acordurile finanțate prin îndatorare, care duc companiile în direcții aventuroase, vor fi probabil o excepție.
Pentru fondurile de investiții private, anul 2023 trebuie să aducă cu siguranță un bilanț. Criza de pe piața împrumuturilor cu efect de levier a pus capăt boom-ului tranzacțiilor în 2022. De acum încolo, provocarea acută nu va fi resuscitarea tranzacțiilor, ci menținerea pe linia de plutire a acelor achiziții de altădată care nu pot face față inflației costurilor și slăbirii cererii din partea clienților lor.
Dacă se combină această dinamică cu cerințele legate de plata datoriilor mari, se pare că anul viitor va testa disponibilitatea firmelor de cumpărare( buyout) de a sprijini companiile din portofoliu atunci când perspectiva de a obține orice fel de profit se îndepărtează.
Întreprinderile care au cedat în fața ofertelor de capital privat spre sfârșitul perioadei de boom – când cumpărătorii au plătit mai degrabă prețuri ridicate care au necesitat împrumuturi mari – ar putea fi primele care vor da greș.
Există un scenariu în care industria de buyout ar putea începe să facă noi investiții: o redresare eșalonată a piețelor de datorii și de acțiuni.
Vrăjeala
foaie verde, foaie lată!