AcasăAfaceriDeclanșat cu Brexit, exodul bacherilor din Londra va continua și post-Covid

Declanșat cu Brexit, exodul bacherilor din Londra va continua și post-Covid

Băncile majore de investiții continuă să transfere o parte din echipele lor de la Londra către alte centre financiare din Uniunea Europeană, o scurgere alimentată de pandemie și de incertitudinile legate de viitorul acces din Marea Britanie pe piața serviciilor financiare europene.

Morgan Stanley, Barclays și Goldman Sachs se numără printre marile nume din sector care au decis să-și mute o parte din echipele lor, în timp ce recrutările în afara Regatului Unit au crescut.

Lipsa de progrese în discuțiile privind serviciile financiare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană a favorizat această mișcare, pentru că, deocamdată, bancherii din City of London sunt obligați să recurgă de fiecare dată la un „acompaniator” cu sediul în UE , o constrângere care poate complica încheierea contractelor.

De asemenea, munca de acasă și  restricțiile impuse în ultimele luni de situația sănătății  i-au detrerminat pe unii bancheri să părăsească Londra și climatul său pentru destinații continentale considerate mai plăcute.

„Nu există doar Brexit, există și post-COVID”, a spus Emmanuel Goldstein, directorul general al Morgan Stanley din Franța, explicând că mulți finanțiști francezi au ales să se întoarcă în țară.

Șeful de fuziuni și achiziții al Barclays pentru Europa și Orientul Mijlociu, Pier Luigi Colizzi, a plecat recent de la Londra la Milano, unde va conduce acum una din echipele băncii britanice. Barclays și-a consolidat personalul din Paris și Frankfurt prin recrutări locale de specialiști de la BNP Paribas și Greenhill & Co.

Șeful derivatelor corporative și suverane de la Goldman Sachs, Alessandro Dusi, s-a mutat și el la Milano. La Madrid, Goldman are acum 60 de angajați, de două ori mai mulți decât înainte de Brexit, potrivit AFP care citează o sursă bancară.

Firma EY estimează că 7.600 de poziții în serviciile financiare părăsiseră Londra  până la sfârșitul lunii martie. Chiar dacă forța de muncă din acest sector al capitalei britanice este estimată la 500.000 de persoane, analiștii prevăd “plecări semnificative” în perioada post-Covid.

Paris, prima destinație

Pentru William Wright, din grupul de reflecție New Financial, City of London ar putea în cele din urmă să piardă până la 35.000 de joburi.

JPMorgan, de exemplu, trebuie să transfere aproximativ 200 de posturi din Londra în UE anul acesta, ceea ce va aduce numărul angajaților relocați de la referendum la aproximativ 400, Parisul fiind prima destinație. Franța se așteptă la 10.000 de noi poziții în finanțe în capitală până în 2025, potrivit unui studiu realizat de  Paris Europlace, organizația care promovează centrul financiar parizian.

În timp ce Frankfurt a fost prezentat inițial drept principalul potențial beneficiar al plecărilor preconizate, pentru moment Parisul se dovedește a fi cel mai atractiv loc cu 2.800 de poziții câștigate din cele 7.600 relocate. Bank of America, de exemplu, are acum 400 de angajați în capitala Franței.

ACPR, Autoritatea de Control și Rezoluție Prudențială, care depinde de Banque de France, identificase la sfârșitul lunii decembrie 50 de instituții financiare care obținuseră undă verde pentru instalare la Paris, pentru un total de 2.500 de locuri de muncă și cel puțin 170 miliarde de euro în active.

author avatar
Radu Jacotă Redactor