AcasăAfaceriDeceniul câștigurilor: marile bănci de pe Wall Street, profit de un trilion...

Deceniul câștigurilor: marile bănci de pe Wall Street, profit de un trilion de dolari!

Malick Diop a simțit că ceva se schimbă pe Wall Street.El s-a alăturat la conducerea Morgan Stanley în zilele sumbre ale anului 2009, când marile bănci încercau să returneze banii plătiți de contribuabili și să evite furia publicului. Dar, patru ani mai târziu, furia se stingea și ambiția era la ordinea zilei.

În anii care au urmat, ascensiunea sa până la funcția de director general a urmărit un nou boom. Diop a ajutat la orchestrarea unei tranzacții de mai multe miliarde de dolari cu SoftBank Group, ale cărui investiții rapide au definit o eră, apoi a încheiat o fuziune uriașă SPAC la apogeul acestei curse. Începea primul deceniu de super-câștiguri pentru cei șase giganți ai sistemului bancar american. Asta nu înseamnă venituri totale de 1 trilion de dolari, ci profit pur și simplu.

O astfel de captură nu părea posibilă înainte de începutul deceniului, când Wall Street era ținta unei mișcări de protest la nivel mondial, iar politicienii de la ambele capete ale spectrului de interese se agitau din cauza planurilor de salvare sau urmăreau să desființeze creditorii prea mari pentru a da faliment.

În schimb, aceștia au luat viteză, depășind atât de ușor corporațiile americane, încât JPMorgan Chase, Bank of America  și  și Wells Fargo  sunt pe cale să obțină mai mult profit în acești 10 ani decât toate companiile americane cotate la bursă, cu excepția câtorva, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Citigroup, Goldman Sachs Group  și Morgan Stanley nu sunt prea departe. Iar împreună, cele șase sunt pregătite să facă și mai mult anul viitor.

În timp ce o mare parte a atenției lumii era concentrată asupra bogățiilor produse de Silicon Valley, băncile luau avânt. Nu există un singur mod de a explica cum au reușit: volatilitatea a mărit câștigurile de pe Wall Street, bancherii de investiții precum Diop au profitat de un boom al tranzacțiilor, iar Donald Trump a sporit profiturile prin reducerea impozitelor.

Într-un deceniu de furie publică față de bănci, reguli mai dure, ravagii geopolitice, pandemie și unele schimbări perfide ale pieței, băncile „au fost capabile să facă față tuturor acestor lucruri și nu doar să facă față, ci și să câștige 1 trilion de dolari”,a spus Betsy Duke, un fost guvernator al Rezervei Federale care a prezidat consiliul de administrație a Wells Fargo până în 2020.

Estimările analiștilor arată că cele șase bănci se apropie rapid de această performanță – 1 trilion de dolari într-o perioadă de 10 ani – și că, dacă nu ating punctul de referință la sfârșitul acestei luni, o vor face cândva în primele săptămâni din 2023.

Totuși, nu doar amploarea profitului este atât de uimitoare, ci și capacitatea industriei de a trece peste scandaluri și de a prospera din nou. Băncile vând acțiuni și obligațiuni, tranzacționează instrumente financiare, oferă consultanță cu privire la preluări ale companiilor, gestionează averea, gestionează plăți și împrumută.

La începutul anului 2020, analiștii scriau necrologuri pentru perioada de profituri record de pe Wall Street. În schimb, băncile au contribuit la declanșarea boom-ului companiilor cu cecuri în alb cunoscute sub numele de SPAC-uri.

Profitul din 2021 a fost ajutat și de o mișcare contabilă: băncile s-au simțit suficient de bine în ceea ce privește economia, datorită intervenției guvernului, pentru a elibera o parte din rezervele pe care le puseseră deoparte în cazul în care împrumuturile s-ar fi deteriorat.

Cele șase mari au obținut mai mult profit în 2021 decât în 2013 și 2014 la un loc. Profiturile din ultimii 10 ani îl eclipsează pe cel din deceniul anterior, chiar și dacă luăm în considerare inflația și marile fuziuni bancare din timpul crizei financiare.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
160 afisari

3 COMENTARII

  1. Duduie tiparnița, duduie profiturile. Ce nu spune nimeni este că duduie și datoriile, deficitul și masa de maculatură reprezentată de dolar.

  2. Donald Trump le- sporit profiturile prin reducerea impozitelor.Bravo Capcaunule,vorba lui Ciolacu ” ne mor primarii de foame „,iar tie bancherii. In schimb le-a taiat saracilor dreptul la asigurarile medicale,si i-a scos afara din case nemaiputand sa-si plateasca chiriile dementiale la care erau supusi. Statul plateste acum propietarilor pt.sutele de mii de apartamente si case goale,chiriile ” cerute ” de propietari.Ca la nebuni. Chiriasii ” locuiesc ” acum pe strazi in corturi, masini,iar cei mai pricopsiti,in rulote.Primarul din Los Angeles a decretat stare de urgenta din cauza zecilor de mii de americani ” ai strazii „.Bravo Trump,ete cum ai facut tu America ” mareata „.

    • Bolșevicule, în Amerlocia e capitalism. Aia este. Vor locunțe gratis, să se mute în Koreea de Nord, în China. Și de unde bani pentru asigurări când zilnic le intre colorați din sud care nu plătesc dar beneficiază? Unii trebuie să zică „Pas”.
      De ce nu ies la proteste acei cetățeni?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger