AcasăAfaceriDe necrezut: telefoanele și computerele vor stinge criza cipurilor?

De necrezut: telefoanele și computerele vor stinge criza cipurilor?

Creșterea vânzărilor globale de semiconductori va  încetini în acest an și urmează să scadă cu 2,5% în 2023 din cauza vânzărilor slabe de telefoane mobile și computere personale, potrivit raportului firmei de cercetare de piață Gartner. Piața cipurilor va ajunge într-o perioadă de supra-aprovizionare, iar prețurile vor coborî.

Cererea mare pentru smartphone-uri şi PC-uri în perioada pandemiei a depăşit capacităţile de producţie ale fabricilor de cipuri, creând probleme în aprovizionarea cu aceste componente esențiale în alte industrii, majorări de preţuri şi întârzieri de producţie.

Potrivit estimărilor Gartner, în 2021 vânzările globale de semiconductori au înregistrat un salt de 26,3%.

În prezent, situația este diferită: creşterea inflaţiei şi costurile mari cu energia şi combustibilii pun presiuni asupra veniturilor disponibile ale consumatorilor, ceea ce afectează cheltuieli pentru aparate precum calculatoare personale şi telefoane mobile.

Prin urmare, veniturile din vânzările globale de semiconductori vor creşte cu doar 7,4% în 2022, până la 639,2 miliarde de dolari, mai puţin faţă de avansul de 13,6% prognozat anterior.

Pentru 2023, Gartner se aşteaptă ca veniturile din vânzările de cipuri să scadă cu 2,5% în ritm anual, până la 623,1 miliarde de dolari. „Ar putea foarte uşor să fie mai rău, dar probabil cel mai dificil moment va fi depăşit anul următor iar revenirea va începe în 2024”, a declarat vicepreşedintele companiei, Richard Gordon, citat de Reuters.

Livrările de telefoane mobile ar urma să scadă în 2022 până la 1,46 miliarde unităţi, de la 1,57 miliarde. De asemenea, livrările de PC-uri ar urma să se diminueze cu 13,1% în 2022, după ce au crescut în 2020 şi 2021.

“Atunci când milioane de telefoane şi PC-uri nu găsesc cumpărători, piaţa de cipuri ajunge într-o situaţie de supra-aprovizionare iar preţurile tind să scadă dramatic”, a precizat  Gordon.

Pe fondul penuriei de cipuri, Uniunea Europeană și Statele Unite au anunțat planuri mari de subvenții pentru a atrage producători să construiască fabrici în țările lor pentru a reduce dependența de furnizorii asiatici.

Marii jucători de pe piața semiconductorilor – TSMC, ASML, Samsung sau Intel – au raportat rezultate financiare solide, dar au avertizat că urmează un “ciclu descendent” pentru vânzările globale.

Alți producători, printre care Nokia, Hyundai și ABB au declarat că observă a atenuare a penuriei de cipuri.

Constrângerile de aprovizionare există încă în unele sectoare, cum ar fi echipamentele 5G, dar Gartner susține că  “piața ar trebui să fie într-o formă mai bună în prima jumătate a anului viitor”.

Potrivit unui studiu Deloitte, industria cipurilor se va îndepărta de crizele de aprovizionare în acest an, iar timpii de livrare vor fi reduși și mai mult în 2023,  în pofida incertitudinilor geopolitice și a presiunilor inflaționiste în economiile dezvoltate.

Totodată, transformarea digitală din industrie se va accelera și se vor adăuga noi unități de producție în afara Chinei, Taiwan și Coreea de Sud.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
892 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger