AcasăAfaceriDe cine depinde ieftinirea carburanților în 2022?

De cine depinde ieftinirea carburanților în 2022?

Scăderea prețurilor la pompele de combustibil în anul viitor depinde de doi producători care se luptă să crească producția de petrol în urma pandemiei: OPEC cu aliații săi și SUA.

Răspunsul lent al industriei petroliere globale la cererea din acest an a contribuit la o creștere record a  costurilor energiei și la presiunile inflaționiste la nivel mondial.

Pe măsură ce economiile s-au redresat și populațiile și-au reluat călătoriile, cererea globală de țiței aproape a revenit la nivelurile de dinainte de pandemie.

Oferta nu și-a revenit atât de repede – așa că pentru a ține pasul cu cererea, industria arde din petrolul păstrat în depozite.

Prețurile de referință ale petrolului au crescut la maxime multianuale de peste 86 de dolari pe baril, iar unii economiști estimează chiar și 100 de dolari la finele anului.

Agenția Internațională pentru Energie (AIE) se așteaptă ca ofertă în primul trimestru al anului viitor să depășească cererea  cu 1,1 milioane de barili pe zi, eliminând o parte din prețurile benzinei și motorinei, potrivit Reuters.

Aceste previziuni depind, totuși, de creșterea producției de către OPEC și aliații săi la 400.000 bpd pe lună, deoarece grupul cunoscut sub numele de OPEC+ retrage încet reducerile pe care a fost forțat să le facă în timpul crizei sanitare.

Dar ultimul raport lunar al AIE tocmai a arătat că OPEC+ nu se apropie de obiectivele sale: a produs aproximativ 700.000 de barili pe zi, sub nivelurile din septembrie și octombrie.

Gigantul de tranzacționare cu mărfuri Trafigura a avertizat despre o „piață a petrolului foarte, foarte strânsă”, deoarece investițiile în producție scad din cauza tranziției industriei către energie mai ecologică – și asta se adaugă la presiunea prețurilor.

Statele Unite și alți mari consumatori de energie au cerut OPEC+ să crească producția mai rapid, dar grupul a refuzat din cauza îngrijorării că evoluția pandemiei ar putea afecta din nou cererea în timpul iernii.

Piața se uită acum la industria de șist americană, care a asigurat cea mai mare parte a creșterii producției non OPEC în ultimul deceniu.

AIE se așteaptă la o creștere masivă de 480.000 bpd a producției de țiței și gaze naturale lichide (GNL) din SUA în al doilea trimestru din 2022 și cu 1,1 milioane bpd pentru tot anul.

Aceste companii de șist se confruntă cu deficitul de forță de muncă și echipamente, în timp ce alți observatori spun că cererea este încă prea incertă pentru a crește producția, pe măsură ce industria își revine din recesiunea indusă de pandemie.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
321 afisari

1 COMENTARIU

  1. Anii 2000 Canada. Mulți plecau spre El Doradoul din Alberta unde se trăia în barăci dar se plătea bine. În articol scrieți că americanii nu au cu cine lucra în unul din sectoarele bine plătite?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger