AcasăAfaceriDe ce investitorii nu se îngrămădesc la ușile băncilor? Profiturile mari nu...

De ce investitorii nu se îngrămădesc la ușile băncilor? Profiturile mari nu înseamnă câștiguri la bursă

Nimeni nu vrea ca depozitul în care își încredințează banii să fie expus la riscuri

Marile bănci nu au fost răsplătite pe piețele bursiere, deși au înregistrat câștiguri solide în al doilea trimestru. Cum se explică acest paradox.

Câștigurile și veniturile Citigroup au depășit așteptările, dar acțiunile sale s-au scufundat cu 4,05% în ultima săptămână. De asemenea, Wells Fargo și-a majorat previziunile privind venitul net din dobânzi pentru întregul an. Totuși, reacția pieței a fost slabă. Acțiunile Wells Fargo au scăzut cu 0,34%.

Chiar și JPMorgan, vedeta băncilor americane, nu a reușit să trezească interesul investitorilor. Venitul său net a urcat cu 67% de la an la an; acțiunile sale au crescut cu doar 0,6%.

Lipsa de entuziasm a invesitorilor are o cauză: amintirea falimentelor bancare din martie încă mai persistă, subliniază economiștii de la CNBC. Ratele mai mari ale dobânzilor ar putea avantaja unele bănci mai mari, deoarece depozitele lor sunt relativ solide în comparație cu cele de la băncile regionale – cum ar fi nefericita Silicon Valley Bank.

Dar aceste rate ridicate adâncesc, de asemenea, datoriile din domeniul imobiliar comercial, împiedicând încheierea de tranzacții și scăzând cererea de împrumuturi – toate acestea sunt obstacole directe pentru bănci, indiferent de mărimea lor. Cu alte cuvinte, este greu să te entuziasmezi în privința băncilor atunci când costurile de împrumut sunt încă la niveluri istoric ridicate.

Un alt motiv pentru dezinteresul față de sectorul bancar este acela că acțiunile sunt, în esență, promisiuni de câștiguri viitoare. Și nu există nimic nou sau interesant pe care băncile îl pot face, într-adevăr, pentru a genera venituri.

Niciun client sau investitor  nu vrea ca depozitul în care își încredințează banii să fie expus la riscuri. Băncile care s-au prăbușit în acest an s-au abătut toate, în linii mari, de la activitatea bancară.Se concentrau pe startup-uri tehnologice, pe industria criptografică sau – în cazul Credit Suisse – pur și simplu erau afectate de scandaluri.Poate că nu este un lucru rău, atunci, că investitorii nu se îngrămădesc la ușile băncilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
213 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger