AcasăAfaceriDe ce firmele nu se grăbesc să angajeze până la toamnă

De ce firmele nu se grăbesc să angajeze până la toamnă

Relaxarea restricțiilor din pandemie, pe fondul vaccinării și scăderii semnificative a numărului cazurilor de îmbolnăvire, a adus un optimism rezervat în sectorul economic.

Potrivit unui barometru realizat de Frames la comanda Best Smart Consulting, piața muncii nu se va deschide cel puțin până la toamnă –  marea majoritate a investitorilor se tem de valul 4 Covid.

57% dintre managerii chestionați în cadrul Barometrului privind piața muncii în contextul crizei Covid-19 afirmă că vor relua angajările la toamnă, iar 32% abia în 2022. Numai 9% spun că vor face angajări în următoarele 3-5 luni.

Întrebaţi care sunt provocările care influenţează piaţa muncii, în prezent, cei mai mulţi dintre investitori (61%) au indicat incertitudinea provocată de dinamica pandemiei, cu temeri privind efectele negative ale unui eventual val 4 de infectări.

De asemenea, 21% spun că nu sunt încă pregătiți să facă angajări pentru că activitatea firmei este încă afectată de criză, 16% nu găsesc angajații potriviți, iar 7% și-au restructurat activitatea în așa fel încât nu mai au nevoie de personal suplimentar.

În ceea ce priveşte planurile pe care le au managerii cu salariile în 2021, Frames & Best Smart Consulting a oferit date şi despre dinamica salarială în contextul crizei.

Întrebaţi dacă vor creşte salariile anul acesta, 68% dintre cei chestionaţi au indicat răspunsul „Nu” şi numai 12% au răspuns afirmativ. Restul au evitat să răspundă.

Dintre cei care vor să crească salariile, cei mai mulţi (54%) au indicat o majorare între 3-10%.

Potrivit analiștilor, nu este exclus să existe şi tăieri de salarii în domeniile grav afectate de pandemie şi a căror revenire nu este aşteptată decât cel mai probabil în trimestrul 2 din 2022.

author avatar
Radu Jacotă Redactor