AcasăAfaceriDe ce diamantele strălucesc și mai tare în vremuri de război

De ce diamantele strălucesc și mai tare în vremuri de război

Pentru că s-au scumpit. Prețurile au crescut pe piața  diamantelor brute, în timp ce sancțiunile impuse unuia dintre cei doi giganți de minerit din lume se răspândesc în lanțul de aprovizionare.

În trecut, industria putea apela la celălalt gigant – faimosul  De Beers –  pentru a produce pietre prețioase suplimentare atunci când oferta era redusă – dar nu și de data aceasta.

Prețul unui diamant brut de dimensiuni mici, de tipul celor care ar ajunge să fie grupate în jurul pietrei solitare într-un inel, a crescut cu aproximativ 20% de la începutul lunii martie, potrivit unor surse Bloomberg.

Motivul: bijutierii și comercianții de diamante se străduiesc să se aprovizioneze după ce SUA au impus sancțiuni împotriva rivalului rus al De Beers, Alrosa PJSC, care reprezintă aproximativ o treime din producția globală.

În cea mai mare parte a istoriei moderne a diamantelor, acesta este genul de situație în care De Beers ar fi putut să își exploateze stocurile vaste sau pur și simplu să își pună în funcțiune capacitatea minieră latentă.

Cu puțin mai mult de 20 de ani în urmă, în seifurile sale din Londra se aflau stocuri de diamante în valoare de până la 5 miliarde de dolari.

Acele zile au trecut de mult. În prezent, compania deține doar stocuri de lucru, iar minele sale funcționează la capacitate maximă. Există puține șanse de creștere materială a ofertei înainte de 2024, când va fi finalizată o extindere la mina sa emblematică din Africa de Sud.

„Este foarte dificil să ne vedem aducând o nouă producție”, a declarat directorul general Bruce Cleaver într-un interviu acordat la Cape Town.

De Beers produce, de asemenea, relativ puține diamante din tipul în care Alrosa este specializată: pietre mici și ieftine care înconjoară o piatră centrală mai mare sau care sunt folosite în bijuterii de calitate inferioară vândute în magazine precum Walmart sau Costco.

Pentru mulți din sector, acest lucru înseamnă o penurie tot mai mare, dacă Alrosa și cumpărătorii săi comerciali nu găsesc o soluție de rezolvare.

Alrosa și-a anulat ultima vânzare din aprilie și este puțin probabil să vândă din nou volume mari în această lună.

Repercusiunile invaziei Rusiei în Ucraina au divizat comerțul mondial. În timp ce guvernele occidentale impun sancțiuni Rusiei și companiile se retrag din această țară, mulți din industria indiană a diamantelor doresc în continuare să cumpere.

Și, în timp ce marii bijutieri americani Tiffany & Co. și Signet Jewelers Ltd. au declarat că nu vor mai cumpăra diamante noi extrase din Rusia, comercianții cu amănuntul din China, India și Orientul Mijlociu nu au urmat exemplul.

Foarte puține diamante rămân în custodia unei singure părți de-a lungul întregului lanț de aprovizionare. Cele mai multe sunt tăiate, șlefuite și apoi montate în bijuterii de către diferite companii și adesea sunt comercializate între fiecare etapă.

Pe parcursul acestui proces, diamantele sunt în mod obișnuit amestecate în pachete de dimensiuni și calități similare, ceea ce face ca urmărirea originii să fie aproape imposibilă în multe cazuri.

author avatar
Radu Jacotă
342 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri