AcasăAfaceriDe ce crește influența Americii asupra piețelor globale ale petrolului

De ce crește influența Americii asupra piețelor globale ale petrolului

Diferența de preț Brent-WTI se micșorează, sporind influența SUA asupra piețelor petroliere mondiale

Diferența de preț tot mai mică dintre cele două referințe mondiale ale țițeiului – Brent și West Texas Intermediate – are consecințe profunde asupra lanțului de aprovizionare pentru diferite părți interesate din industria petrolieră, inclusiv producători, rafinării, comercianți și chiar consumatori.

Prețurile WTI și Brent din ultimii 13 ani sunt mult mai apropiate.La 30 iunie 2011, Brent avea o primă de 17,06 dolari pe baril față de WTI pe bursele futures. Astăzi,  această primă a scăzut la doar 3,14 dolari, potrivit The National. Reducerea decalajului este în mare măsură benefică pentru producătorii americani, în timp ce vânzătorii europeni de țițeiuri legate de Brent pot înregistra prime reduse.

Înseamnă adesea prețuri mai mici pentru consumatorii americani și prețuri mai mari pentru consumatorii europeni, spune Marc Pussard, șef al departamentului de risc la APM Capital.

Modificările spread-ului Brent-WTI pot crea în cele din urmă rupturi majore care să afecteze prețurile benzinei și ale altor produse rafinate la nivel internațional.

„Această dinamică ar putea influența strategiile de producție și deciziile de investiții în diferite regiuni producătoare de petrol”, a precizat Mohamed Hashad, strateg șef de piață la Noor Capital.

„Valoarea adăugată mai mică a petrolului Brent poate lăsa o marjă redusă de profit producătorilor din regiuni precum Marea Nordului, Africa sau chiar unele părți din Orientul Mijlociu”.

Brent, care este tranzacționat la Intercontinental Exchange, cunoscut și sub numele de Ice, este cea mai utilizată referință la nivel mondial pentru cumpărătorii, vânzătorii și comercianții de petrol.

WTI, care este tranzacționat la bursa de contracte futures Nymex, este măsura și referința preferată de preț pentru țiței în SUA și reprezintă o cotă de 20% din referințele globale.

O altă distincție între cele două petroluri constă în conținutul lor de sulf, WTI având un nivel mai scăzut în comparație cu Brent, fiind astfel mai ușor de rafinat decât rivalul său din Marea Nordului.

Avantaj SUA

Reducerea diferenței de preț, sau spread-ul, dintre cele două valori de referință în ultimul deceniu este un indicator al „schimbării treptate a pieței mondiale a petrolului către o dependență mai mare de petrolul WTI din SUA”, a declarat Andrea Zanon, director executiv al We Empower. „Plasează SUA într-un rol de lider care influențează comerțul, politica, transparența și, în cele din urmă, semnalele clare privind prețurile”.

În consecință, prețurile WTI mai ridicate conduc la profituri mai mari și, eventual, la cote de piață mai mari pentru producătorii americani

Se preconizează că tendință de scădere a spread-ului WTI/Brent va continua atât timp cât SUA rămâne un exportator net de petrol și continuă să își extindă capacitatea prin conducte, ceea ce, la rândul său, ar reduce costul transportului petrolului extras din Texas și din alte locații din Midwest către export.

„Influența WTI asupra prețurilor de referință globale a crescut și probabil va crește în viitor”, a declarat Emma Richards, director asociat pentru petrol și gaze la BMI, o companie a grupului Fitch. “Acum prognozăm ca spread-ul mediu anual să scadă la aproximativ 2 dolari pe baril în următorii trei ani, de la peste 4 dolari pe baril în prezent.”

author avatar
Radu Jacotă Redactor