AcasăAfaceriDavos în deșert: petrol, interese, prinți. O rupe SUA definitiv cu Arabia...

Davos în deșert: petrol, interese, prinți. O rupe SUA definitiv cu Arabia Saudită?

Ministrul Energiei din Arabia Saudită a avut câteva cuvinte obraznice pentru administrația Biden: nu ne învinovățiți pentru manipularea piețelor petroliere și începeți să vă comportați ca niște adulți.

Aflat pe scenă la Future Investment Initiative, organizată de Arabia Saudită și cunoscută sub numele de „Davos în deșert”, prințul Abdulaziz bin Salman a dat cu tifla oficialilor americani.

Nu numai că Washingtonul era responsabil pentru situația actuală a prețului petrolului, dar americanii se așteptau, în mod egoist, ca Arabia Saudită să își sacrifice propriile interese economice de dragul politicii externe a Occidentului.

Vă tot auzim „sunteți cu noi sau împotriva noastră”, dar există oare loc pentru „suntem cu poporul Arabiei Saudite?,  a spus cel mai mare petrolist al regatului.

Decizia din această lună a cartelului OPEC+ de a reduce producția de țiței cu două milioane de barili pe zi a tulburat o relație care se deteriora deja.

Pentru Washington, aceasta a fost cea mai recentă dovadă a lipsei de loialitate a Arabiei Saudite în calitate de custode al aprovizionării mondiale cu petrol.

Faptul că reducerea producției de țiței a venit la câteva luni după ce președintele Biden a călătorit în regat, cu un risc politic semnificativ, și i-a adus un omagiu prințului moștenitor arogant (același om pe care Biden a promis că îl va transforma în paria în urma asasinării lui Jamal Khashoggi) a fost văzut ca o insultă directă și premeditată.

Faptul că administrația Biden a crezut că a ajuns la o înțelegere cu Mohammed bin Salman pentru a menține stabilă producția de petrol, doar pentru a afla că, în ochii lui MBS, nu s-a ajuns la nicio înțelegere, nu a făcut decât să-i înfurie și mai mult pe americani.

Casa Albă a promis că va „reevalua” relațiile dintre SUA și Arabia Saudită, revenind la linia sa din campania pentru 2020, potrivit căreia acordul „petrol contra securitate” devine o relicvă.

Desigur, acest aranjament petrol contra securitate a fost întotdeauna mai mult mit decât realitate. Fie că a fost vorba de embargoul petrolier din 1973, de scăderea masivă a producției saudite la mijlocul anilor 1980 pentru a submina producătorii din America de Nord sau de încercarea saudită din 2014 de a falimenta producătorii de șisturi din SUA, Riadul nu se teme să supere America în urmărirea propriilor interese.

Cu toate acestea, familia regală saudită, care pare întotdeauna să ia în considerare cacealmaua Americii ori de câte ori oficialii de la Washington se enervează, rămâne încrezătoare că singura superputere rămasă în lume se va răzgândi în cele din urmă – are nevoie de Arabia Saudită la fel de mult cum Arabia Saudită are nevoie de SUA.

Relațiile dintre cele două țări nu au fost niciodată ancorate de legături interumane – americanii nu sunt atât de asemănători din punct de vedere cultural cu saudiții – și nu sunt  cu adevărat instituționalizate, cel puțin în afara domeniului combaterii terorismului și al apărării.

Parteneriatul este la vârf, susținut de președinții și regii de moment și condus de un set de interese foarte înguste, dar comune.

Dar Biden și MBS, doi bărbați de vârste, experiențe și medii diferite, nu se vor ține de mână, așa cum au făcut George W. Bush și regele Abdullah.

Analiștii de la The Economist cred că, oricât de rău ar sta lucrurile acum, Washingtonul și Riadul nu au de ales decât să reziste ca niște soți nefericiți care nu-și permit să divorțeze.

author avatar
Radu Jacotă
565 afisari

1 COMENTARIU

  1. Iată că în lume mai sunt și personalități care dau cu tifla jandarmului mondial care vrea să dicteze calea de urmat a fiecărui stat în funcție de interesele economice ale SUA fără a ține cont de cele ale partenerului de dialog sau de afaceri. Dacă disputa dintre cei doi se va amplifica, SUA va trece la invadarea Arabiei Saudite sau va asmuți pe altcineva din zonă, după modelul conflictului ruso-ucrainean. Oare, în prag de alegeri, Bidineu va risca un conflict mai mare cu saudiții?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger