AcasăAfaceriDăianu, atac la criptomonede

Dăianu, atac la criptomonede

Președintele Consiliului Fiscal a lansat o serie de critici la adresa criptomonedelor, despre care spune că nu sunt monede, ci active financiare speculative.

Frankfurt Hesse Germany April 17 2018 Many coins of various cryptocurrencies

„Cripto nu este monedă, nu are cum să fie monedă, nu îndeplineşte funcţii de bază. Poate să fie un mijloc de plată, dar şi-l asumă ca risc cel care foloseşte ca mijloc de plată aşa ceva. Oricum, vor fi foarte sever reglementate. Eu nici nu le numesc monede. Le numesc active financiare speculative”, a afirmat Dăianu.

“Aţi văzut şi dumneavoastră că blockchain-ul devine mult mai valoros decât…De ce? Pentru că blockchain-ul are utilitate şi aş spune utilitate perenă, în timp ce acest activ financiar – nici pseudo-monedă nu i-aş spune – este foarte periculos, de la faptul că se creează pieţe paralele care trebuie să fie strict reglementate până la impactul asupra stabilităţii financiare”.

“Unii cu 5 dolari au ajuns să aibă averi”

Criptomonedele au apărut şi din insatisfacţia faţă de ce s-a întâmplat la criza financiară din 2008 – 2009, a explicat Dăianu, avertizând că aceste cripto nu reprezintă sursa bogăţiei, ci pot te facă să îţi pierzi şi bruma de bani pe care o ai, chiar dacă „unii cu 5 dolari au ajuns să aibă averi”.

„Dacă vrem toţi să trăim numai cu active speculative, adică să plătim cu active speculative, se poate. Teoretic poţi să gândeşti şi aşa, pentru că aceste cripto au apărut şi din insatisfacţia faţă de ceea ce s-a întâmplat la criza financiară”.

“Unii au spus: nu avem încredere în băncile centrale, nu vrem să mai trăim sub pălăria structurilor ierarhice, vrem ca totul să se democratizeze, pentru că, într-adevăr, aceste reţele par să democratizeze sistemele. Dar ce înseamnă democraţie? Prin democraţie înţeleg numai accesul că poţi? Poţi dacă ai resurse la aşa ceva. Faptul că unii cu 5 dolari au ajuns să aibă averi…au prins un tren, dar asta nu înseamnă că asta este sursa îmbogăţirii pe viitor. Aceste cripto pot să însemne şi demolarea unor oameni”.

“Societatea gambling”

Daniel Dăianu s-a referit şi la democratizarea burselor: oamenii, stând acasă în timpul pandemiei, au început să cumpere acţiuni la bursă, chiar dacă nu aveau foarte mulţi bani, astfel că s-a ajuns la “fenomenul Reddit”.

„Pe fondul crizei se vorbeşte de democratizarea burselor, pentru că foarte mulţi oameni au avut timp şi au stat acasă şi cu bani mai mulţi sau mai puţini au început să joace. Ce s-a întâmplat? Fenomenul Reddit. Societatea gambling. Şi, aşa, totul se mercantilizează şi se joacă”.

Dorința de îmbogățire rapidă, populară în România

“Populară în România este, aşa cum este în toată lumea, posibilitatea de a te îmbogăţi rapid. Sunt oameni care au pornit cu foarte puţin şi au cumpărat şi au ajuns extrem de bogaţi. Dar eu vă întreb: ăsta e mesajul pe care trebuie să îl trimitem? Aţi spune “da, ăsta este capitalismul, asta e în gena capitalismului, dorinţa de a avea mai mult, de a te îmbogăţi”, dar depinde cum. Nu pot toţi în acelaşi timp să fie mult mai bogaţi şi pentru totdeauna. Dacă societatea devine tot mai prosperă în mod organic, se reduc inegalităţile, da, poţi să ai o mare masă de oameni care să o ducă mult mai bine”, a rezumat Daniel Dăianu.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
189 afisari

1 COMENTARIU

  1. @ Dăinau revine cu considerații publice despre criptomonede după cele despre ,,Riga Crypto și lapona Enigel” și atacurile speculative, relatate cu ani în urmă, considerații prileljuite probabil și de vizita președintelui Iohannis în Estonia, ?
    & Cât mai e un Bălcescu, un Mihai Eminescu, un Țepeș, un Mihai Viteazu, Lucian Blaga, Nicolae Iorga, Vladimirescu, Cuza, Brâncuși, etc. ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger