AcasăAfaceriCUTREMUR pe piaţa imobiliară. Bula în care se "scaldă" acum casele se...

CUTREMUR pe piaţa imobiliară. Bula în care se „scaldă” acum casele se va SPARGE! Veste-şoc de la bănci

CUTREMUR pe piaţa imobiliară. Bula în care se "scaldă" acum casele se va SPARGE! Veste-şoc de la bănci

Vremurile în care apartamenetle şi casele se vindeau la supra-preţ, cu sume ce nu justificau imobilul respectiv, se pare că vor apune. Cel puţin aşa anunţă experţii din sistemul bancar.

Pentru vara acestui an, circa 30% din băncile chestionate de BNR anticipează o tendință de scădere a cererii de credite.

Explozia ROBOR și IRCC trage în jos preţurile pieţei

Una din explicații ar putea fi creșterea ROBOR și IRCC, indici ale căror creșteri abia acum se vor resimți. „Avem in piata imobiliară o anomalie economică.

Toată lumea își dorește ca prețurile să scadă în așa fel încât populația să-și permită să-și cumpere o locuință în condiții financiare cât mai avantajoase pentru toată lumea.

Din păcate, noi lucrăm pe costuri și costurile materialelor de construcții au crescut semnificativ, iar în acest moment nu ne putem aștepta la o scădere a prețurilor, cel puțin din acest punct de vedere, al costurilor”, afirmă analiştii economici.

Cererea de credite, constantă

Băncile participante la sondajul făcut de BNR susțin în proporție de 57% că cererea de credite destinate achiziției de locuințe și terenuri în T1 2022 a rămas constantă, în timp ce 43% raportează o cerere moderat mai mare.

Dobânzile sunt din ce în ce mai mari, iar majoritatea băncilor se pregătesc să însprească toate condițiile pentru acordarea creditelor. Între timp, piața imobiliară dă semne de oboseală, avertizează analiștii economici și imobiliari.

author avatar
Andrei Ștefan