AcasăAfaceriCutremur pe bursă: un gigant petrolier ar plănui să părăsească Europa...

Cutremur pe bursă: un gigant petrolier ar plănui să părăsească Europa și să se mute în SUA

Directorii de top ai Shell au analizat posibilitatea de a muta gigantul energetic anglo-olandez în SUA, într-o propunere care amenință să dea o lovitură de proporții în City-ul londonez.

Wael Sawan, noul director general al grupului de petrol și gaze, s-a aflat printre un grup de manageri care în 2021 au discutat despre avantajele mutării listării și a sediului central al companiei în SUA, potrivit unor surse Financial Times.

Shell este cea mai mare companie din Marea Britanie, cu o capitalizare bursieră de 176 miliarde de lire sterline și venituri de 316 miliarde de lire sterline. Pierderea sa în favoarea SUA ar cristaliza temerile legate de statutul Londrei ca centru financiar, în condițiile în care lipsa de noi listări și o serie de preluări riscă să golească piețele de acțiuni din Regatul Unit.

Motivația care a dus la această potențială mutare pare faptul că Sawan este îngrijorat de diferența de evaluare uriașă dintre Shell și rivalii ExxonMobil și Chevron, cotați în SUA. Cu toate acestea, Shell nu a confirmat o plecare în SUA.

De la promovarea sa în funcția de director general, în ianuarie, Sawan – care s-a întâlnit cu investitorii la New York în această lună – a numit o echipă de directori pentru a revizui anumite părți ale activității companiei, în încercarea de a recâștiga investitorii americani.

Discuțiile privind strategia de la Shell au loc în contextul în care companiile petroliere se luptă cu modul în care să maximizeze rezultatele după ce tulburările provocate de asaltul Rusiei asupra Ucrainei au reînviat temerile privind securitatea energetică și au adus profituri record pentru industrie.

În ultimii trei ani, Shell și alte companii petroliere europene s-au angajat să își revizuiască afacerile pentru a reduce emisiile, dar s-au străduit să convingă investitorii că pot obține randamente atractive din investițiile lor cu emisii reduse de dioxid de carbon.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.034 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger