AcasăAfaceriCursa pentru materialul vital în tranziția energetică. Intră în joc marile companii...

Cursa pentru materialul vital în tranziția energetică. Intră în joc marile companii de petrol și gaze

Marile companii energetice își intensifică eforturile de a pătrunde în sectorul litiului pentru a se diversifica dincolo de combustibilii fosili, pe măsură ce cresc speranțele privind producerea metalului esențial pentru bateriile mașinilor electrice.

ExxonMobil, Schlumberger, Occidental Petroleum și Equinor analizează dacă abilitățile lor principale de pompare, prelucrare și reinjectare a fluidelor subterane, cum ar fi petrolul și apa, ar putea fi utilizate pentru a prelucra litiul, contribuind astfel la atenuarea penuriei prognozate a unui material care se preconizează că va fi vital pentru tranziția energetică.

„Există o serie de companii mari din domeniul petrolului și gazelor care investesc mult timp și atenție în modul în care pot deveni mari în domeniul litiului”, a declarat Brian Menell, director executiv al TechMet, un fond de investiții în minerit susținut de guvernul american. TechMet deține o participație în EnergySource Minerals (ESM), un dezvoltator de litiu sprijinit de gigantul serviciilor petroliere Schlumberger.

Creșterea în domeniul litiului vine în contextul în care producătorii, de la Exxon și Chevron în SUA până la Equinor și BP în Europa, încearcă să rămână profitabili pe fondul unui efort global de reducere a emisiilor și de tranziție de la combustibilii fosili la energie mai curată.Potrivit Financial Times, intrarea marilor companii petroliere în sectorul litiului ar liniști producătorii de automobile care, în prezent, se bazează pe firme mici pentru a furniza cantitățile mari de litiu necesare pentru electrificarea vehiculelor lor în următorul deceniu.

ExxonMobil a plătit recent peste 100 de milioane de dolari în numerar pentru a achiziționa un câmp petrolier cu conținut de litiu din zona Smackover din Arkansas.Equinor a preluat o participație la dezvoltatorul Lithium de France în 2021, în timp ce producătorul american de șisturi Occidental deține în comun TerraLithium, un grup de tehnologie a litiului.

Impulsul ofertei de litiu din ultimii ani a fost determinat de creșterea resurselor de rocă dură din Australia și China, care s-au adăugat la resursele din America Latină.

Compania de consultanță petrolieră Enverus a descris recent „potențialul de miliarde de dolari” care îi așteaptă pe investitori în Bazinul Permian din Texas și New Mexico, care este deja cel mai prolific câmp petrolier din lume.

Numai într-o singură secțiune, apele reziduale utilizate în fracturarea șisturilor ar putea produce 225 000 de tone de carbonat de litiu pe an, ceea ce ar însemna venituri de 19 miliarde de dolari.

Investitorii în mineritul și procesarea litiului din SUA s-ar putea califica pentru subvențiile incluse în Legea privind reducerea inflației adoptată anul trecut. Canada a alocat, de asemenea, scutiri fiscale generoase pentru acest sector în curs de dezvoltare.

„Fie că este vorba de BP, Shell, Eni, Exxon sau Equinor – toți se uită la sectorul litiului”, a declarat directorul executiv al Vulcan Energy Resources, Cris Moreno.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
170 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Programul Gabrielei Firea pentru Primăria Capitalei. Aeroport în sudul Bucureștiului și dezvoltarea/extinderea rețelei de metrou, printre promisiuni

Senatorul Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Generală a Bucureștiului și-a prezentat Programul de guvernare locală 2024 – 2028. Candidatul PSD își propune să...

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...
proger