Cauta

Cum va funcționa planul energetic european?

În contextul agravării crizei energetice și al apropierii rapide a iernii, Uniunea Europeană plănuiește măsuri de urgență pentru a face față creșterii costurilor cu electricitatea care afectează întreprinderile și gospodăriile.

Ideea este de a limita prețurile pe termen scurt și, pe termen lung, de a schimba modul de stabilire a prețului energiei prin ruperea legăturii dintre gaz și electricitate. Oficialii se grăbesc să elaboreze un plan, dar modul în care vor face acest lucru nu este încă clar, existând câteva provocări majore de depășit.

Una dintre probleme este că fiecare țară are un mix energetic diferit, de la dependența de combustibili fosili la poziția de lider în domeniul energiei regenerabile, astfel încât este puțin probabil ca o singură abordare să se potrivească tuturor. O altă întrebare cheie este cine plătește pentru plan – cum ar fi finanțarea de stat sau impozitele neașteptate pentru producători.Bloomberg oferă o defalcare a câtorva opțiuni potențiale și ce ar putea însemna acestea.

Plafonarea în stil spaniol

Spania și Portugalia au fost primele state care au ieșit din sfera de aplicare a normelor UE în materie de concurență și au stabilit un plafon pentru gaze, în vederea reducerii costurilor energiei electrice. Departamentul antitrust al UE a declarat că sprijinul va lua forma unei plăți care va funcționa ca o subvenție directă pentru producătorii de energie electrică, cu scopul de a finanța o parte din costurile de combustibil.

Principalul dezavantaj este că prețurile mai mici pot însemna mai multe exporturi pe legăturile transfrontaliere către țări precum Franța.

Această măsură ar funcționa mai bine dacă plafonul ar fi stabilit la nivelul UE și ar fi mai eficientă în țările care utilizează mai mult gaz în instalații. De asemenea, intervenția directă pe piețe nu este agreată de comercianți.

Impozite pe profit

Având în vedere prețurile record, producătorii de energie electrică obțin profituri mari care atrag atenția factorilor de decizie politică europeni. Marea Britanie a aplicat deja o taxă pe profiturile obținute de firmele din domeniul petrolului și al gazelor naturale, dar nu a vrut să o extindă și la sectorul energiei electrice.

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, a sugerat luarea în considerare a unei taxe pe termen scurt pe profiturile „excesive” ale companiilor energetice.

O problemă ar putea fi definirea profiturilor „excesive”. Iar prețurile ridicate afectează în mod diferit utilitățile europene. De exemplu, Uniper SE din Germania are nevoie de un ajutor guvernamental uriaș, deoarece se luptă să plătească pentru a înlocui gazele pierdute din cauza reducerii fluxurilor din Rusia.

„Măsurile vor include probabil taxe pe profiturile excesive”, a declarat Ipek Ozkardeskaya, analist senior la Swissquote Bank. „În acest caz, companiile energetice ar putea reacționa prin reducerea producției, cu riscul de a aprofunda și mai mult criza energetică.”

Separarea energiei

Reducerea influenței gazului asupra prețului energiei electrice prin împărțirea producției de energie regenerabilă și nucleară într-un segment și prin separarea prețului gazului de cel al altor combustibili fosili a fost prezentată de Grecia. Acest lucru înseamnă, practic, venituri mai mici pentru energia curată, reflectând un cost de producție mai mic.

Reducerea cererii

UE a convenit deja asupra unui obiectiv voluntar de reducere a cererii de gaze cu 15%, dar ar putea fi luate mai multe măsuri pentru a coordona mișcarea. Comisia Europeană va accelera lucrările privind diversificarea aprovizionării, inclusiv achiziţionarea comună de gaze.

Limitarea prețului de import

Italia a cerut de mult timp o limitare a prețului importurilor de gaze din Rusia pentru a contribui la reducerea costurilor energetice în creștere. Dar țări precum Germania – principalul importator de gaz rusesc – s-au arătat sceptice, iar Moscova ar trebui să fie de acord cu această chestiune. Statele Unite au făcut presiuni pentru un plafon similar pentru petrolul rusesc, dar și acestea se confruntă cu obstacole masive.

Ultimele stiri

  • Alege ce citești
  • Iohannis – unealta lui Orban, marioneta lui Putin
  • Patinoarul Berceni Arena din Sectorul 4, desemnat să găzduiască Supercupa României la hochei pe gheață
  • Real Madrid nu știe cum să împartă 1 miliard de euro
  • Revoltă în vestiarul lui PSG!
  • Englezii ne-au luat drept țară africană. Ne exploatează resursele, nu plătesc angajații și raportează pierderi
  • Proiectele macheta, rețeta de (in)succes a lui Chirica. Balanișcu: Transform orașul machetelor într-unul al proiectelor realizate
  • Când vom avea alegeri prezidențiale și alegeri parlamentare. Ciolacu a anunțat datele – VIDEO
  • Rușii sunt maeștrii războiului hibrid. Ce face Occidentul, tot fricos?
  • Gardienii euro au întrecut măsura: relaxarea monetară se destramă înainte de prima mișcare
  • Exit mobile version