AcasăAfaceriCum va fi pusă în aplicare taxa mondială pe profit?

Cum va fi pusă în aplicare taxa mondială pe profit?

Ideea unui astfel de impozit la nivel global câștigă teren și este susținută de SUA, FMI, Organizația pentru Cooperare Economică și Dezvoltare ( OECD) și de unele țări din UE, în timp ce ministrul francez al economiei, Bruno Le Maire, descrie procesul ca o “revoluție fiscală”.  În ce constă această propunere și cum va fi pusă în aplicare?

Reforma își propune să pună capăt concurenței fiscale dintre țări, să evite evaziunea fiscală și transferul de bani către paradisurile fiscale.

Dezbătută de câțiva ani, această propunere a devenit posibilă odată cu schimbarea administrației din Statele Unite. Joe Biden are nevoie de bani pentru a-și finanța pachetul de stimulare. Noul președinte speră astfel să-și relanseze economia, care a fost grav afectată de predecesorul său prin reducerea bruscă a  impozitelor pe profit.

După conflictele generate de mandatul lui Trump, abordarea administrației Biden este mai cooperantă la nivel internațional. Obiectivul este de a stabili un impozit minim global pe profiturile întreprinderilor, astfel încât acestea să nu se mai refugieze în țările care le oferă rate de impozitare tot mai mici.

Sunt menționate praguri cuprinse între 12,5% și 21%, iar sistemul de calcul ar fi flexibil în funcție de profiturile realizate de companii din fiecare țară, fără a lua în considerare adresa fiscală a acestora.

Multinaționalele –  miliarde de dolari se scurg în paradisuri fiscale

În prezent, evaziunea fiscală imputabilă multinaționalelor este estimată la 245 miliarde de dolari în fiecare an, iar 182 miliarde ar fi plasate, de către persoane fizice, în paradisuri fiscale, potrivit datelor Boursorama.

Pentru a pune mâna pe acest jackpot, Janet Yellen, secretarul Trezoreriei SUA, își propune să unifice această impozitare asupra companiilor.

Cum rămâne cu giganții Big Tech

Această armonizare fiscală își propune, de asemenea, să rezolve problema giganților digitali care își stabilesc adesea sediile în țările în care rata impozitului este cea mai mică. Bruno Le Maire și Olaf Scholz, ministrul german al finanțelor, speră că o soluție globală consensuală va fi adoptată până în vară.

Proiectul acestei reforme cuprinde două părți: stabilirea unui impozit minim pe companii oriunde s-ar afla și o impozitare a acestora în funcție de țările în care realizează profituri. La ora actuală există prea multe diferențe: de la 9% în Ungaria la 32% în Franța, țara în care rata este cea mai mare. Propunerea Statelor Unite este de a unifica această rată la 21%. Cu aceste noi reguli fiscale, situația se va schimba: dacă o companie nu este impozitată în străinătate, țara sa de origine va percepe un impozit minim. De asemenea, dacă sprijinul SUA deschide calea către un acord global în cadrul OCDE, va fi mai complicat să fie adoptat în afara acestuia. Rămâne de văzut cum vor reacționa țările emergente în cazul în care creșterea impozitelor le va împiedica creșterea economică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
322 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger